Dit zijn dé foodtrends voor 2025
Ieder jaar zetten we weer een aantal foodtrends voor je op een rijtje. Maandenlang houden we alles in de gaten en spotten we items die wel eens groot zouden kunnen gaan worden of waar we potentie in zien. Als echt foodies zien we natuurlijk nog veel meer gebeuren, maar we houden ons lijstje altijd wel in de Aziatische sferen… Benieuwd wat de trends dit jaar met zich meebrengen en wat je als de wiedeweerga moet gaan inslaan? Lees dan snel verder.
Hojicha in plaats van matcha
Een grote trend van de afgelopen jaren, zal dit jaar in een andere vorm tot zijn recht komen. Omdat we de afgelopen jaren met zijn allen natuurlijk volop overgestapt zijn op matcha, merken we helaas dat er hierdoor een tekort is ontstaan.
Dit jaar stappen we massaal over op Hojicha, een japanse groene theesoort, net als matcha, maar daar waar matcha zich kenmerkt door de aardse en licht bittere smaken, herken je deze thee aan een rokerige, zoetere smaak. Anders dan andere theeën worden deze theebladeren geroosterd.
Thee is daarnaast over het algemeen een opkomende trend. We zien thee steeds vaker als ingrediënt terugkomen in bijvoorbeeld cocktails en baksels.
Sando’s everywhere
Goed gevulde sandwiches, of ookwel sando’s lijken onze social media feeds steeds meer te vullen. Dikke snedes, vaak zoet en wit, brood belegd met veel ingrediënten. Laat dat mes en hakblok maar links liggen, want waar de sandwiches vorig jaar nog viral gingen met hun fijngesneden ingrediënten gaan we dit jaar voor grof en goed belegde broodjes.
Deze sando’s gaan van goed hartig gevuld, zoals knapperige kip en zelfs wagyu steaks tot aan zoet met slagroom en grote stukken fruit.
Fermenteren en inleggen
In menig koelkast vinden we tegenwoordig weckpotten met ingelegde uien, augurken en in andere ingrediënten die heerlijk smaken met die zurige toevoeging. Niet alleen inleggen, ook fermenteren vind steeds meer zijn weg naar onze keuken. Denk aan Kimchi, maar ook bijvoorbeeld kombucha wordt steeds toegankelijker. Ja en daaronder vallen ook de gefermenteerde sojabonen die verwerkt worden in spicy kruidenpasta’s
Niet gek, want naast het feit dat het gewoon heel lekker is en dat perfecte zuurtje en crunch toevoegt aan onze maaltijden, is het ook goed voor je doordat gefermenteerde producten probiotica bevatten die een boost zijn voor je weerstand en immuunsysteem.
Superlekker als bijgerecht of op zo’n bovenstaande sando!
Het leuke aan zelf inleggen en fermeteren is dat je kunt experimenteren met vrschillende soorten azijn, of je iets meer zoet wilt toevoegen of juist lekker spicy, zo geef je je eigen draai en bijvoorbeeld heerlijke toppings en bijgerechten.
Dumplings for days
We zagen deze trend vorig jaar al opkomen, maar in 2025 verwachten we nog vaker dumplings op de menukaart en in de schappen. Authentiek worden de dumplings gevuld met Aziatische ingrediënten, zoals kimchi, varkensvlees of kip. Maar steeds vaker zien we ook fusion ingrediënten terugkomen als vulling, bijvoorbeeld een mexicaanse of Italiaanse twist.
Naast de kant-en-klare variant, die letterlijk binnen enkele minuten klaargestoomd kunnen worden gaan we ook veel vaker zelf aan de vouw. We maken from scratch zelf dumplingvellen en vullen die met alleen onze favoriete ingrediënten en proberen elke vouw techniek uit. Super leuk idee trouwens voor een datenight of activiteit voor een vriendengroep.
Spicy food
De viral Samyang Buldak noodles kennen we natuurlijk al een aantal jaren, maar deze noodles hebben wel de toon gezet voor meer spice in onze gerechten. Zo grijpen we allemaal meer naar pepers en crispy chili oil om onze gerechten net dat meer oempf te geven. Pittig eten maakt bepaalde stofjes aan in de hersenen waar we blij van worden en steeds vaker naar een bord pittig eten snakken, maar buiten dat is het vaak, mits gecombineerd met de juiste ingrediënten, ook gewoon heel erg lekker. Zowel thuis als in restaurants kun je gelukkig zelf een beetje spelen met het spice-level, zodat je het perfect naar je eigen smaak kunt maken en zo je spice-tolerance kunt opbouwen.