Aziatische eetmythes - Waar of niet waar?

Er wordt veel gezegd en geschreven over de Aziatische eetcultuur. Zo zegt men dat Aziaten enorm slurpen en met volle mond praten aan tafel, maar is dat wel echt zo? En eten ze écht honden en katten in China? Let's find out! .

Waar of niet waar? Chinezen slurpen tijdens het eten

Het is zeker waar dat Chinezen smakken en slurpen tijdens het eten, maar ook andere Aziaten! Tijdens het eten praten Aziaten graag veel over de dagelijkse dingen. Eten is in Azië meer dan waar ook ter wereld een sociaal samenzijn en daarbij is er geen tijd om eerst netjes je mond leeg te eten. Praten met volle mond is dus helemaal oké! Verder is het ook zo dat er door het smakken het eten beter smaakt. Doordat er lucht bijkomt, zullen je smaakpapillen meer smaken opnemen. Het wordt dus zeker niet als iets onbeleefds gezien, zoals bij ons in het Westen. Heb je binnenkort een tripje naar Azië gepland? Smak en slurp lekker!

Waar of niet waar? Aziaten eten altijd met stokjes

Het is niet helemaal waar dat Aziaten alles met stokjes eten. Als je in Azië gaat eten krijg je vaak wel stokjes, maar daarnaast ook nog een vork en een lepel. Het is een gewoonte om in gerechten alle ingrediënten klein te snijden, zodat een mes overbodig is. Er zijn natuurlijk wel een aantal gerechten die met stokjes gegeten worden, zoals noedels. Bij ons in het westen is het bekendste gerecht waarschijnlijk sushi, dat word over het algemeen ook hier met stokjes gegeten.

Waar of niet waar? In China eten ze honden en katten

Dit is absoluut taboe (voor onze Westerse wereld), maar het is toch echt waar! Over het algemeen wordt honden eten geassocieerd met China. Maar Myanmar is de koploper hierin, verder wordt er ook in Cambodja, Noordoost-China, Zuid-Korea, Indonesië, de Filipijnen en Vietnam hond en kat gegeten. In deze landen wordt honden- en kattenvlees gezien als een echte delicatesse en is het vrij normaal om honden en katten te eten. Het wordt overigens niet door iedereen gegeten en het is ook niet zo dat je overal zou kunnen eten. Er is echter wel een verandering gaande. Zowel vanuit de overheid als vanuit de maatschappij wordt het verwerken van honden- en kattenvlees in gerechten steeds meer teruggedrongen. Dierenactivisten slagen er steeds beter in om de Aziaten ervan te doordringen dat honden en katten veel leuker zijn als huisdier dan als maaltijd op je bord. Ook zijn er inmiddels wetgevingen die het eten van honden en katten terugdringen, maar totaal verboden is het nóg niet. In Taiwan hebben ze het wel verboden om honden en katten te eten. Voor ons Westerlingen totaal bizar en onbegrijpelijk, maar voor ‘veel’ Aziaten de normaalste zaak van de wereld. Vanuit Westers perspectief ben ik blij dat het op termijn ook in Azië niet meer normaal is. Maar aan de andere kant, hoe zouden zij aankijken tegen onze Hollandse Frikandel?

Waar of niet waar? Aziaten zijn slanker door de gezonde voeding

Ooit een dikke Aziaat gezien? Juist, je ziet er maar heel weinig. Maar komt dat nu door de voeding die ze eten? Ja, dat komt zeker door de voeding. Aziaten eten over het algemeen een stuk gezonder als de Westerlingen. In de Aziatische voedingsleer wordt gekeken naar wat voeding met je lichaam doet na de consumptie ervan. Er wordt dus veel onderzoek gedaan naar de samenstelling van het voedsel voordat het gegeten wordt. Ook wordt er in de Aziatische keuken veel gebruik gemaakt van verse ingrediënten die niet behandeld zijn met chemische producten.

Waar of niet waar? Afhaalchinees uit het westen wordt in China ook gegeten

Ben jij ook al zo dol op afhaalchinees, net zoals tal van andere Westerlingen? Dat is echt niet gek, maar het eten van de afhaalchinees is helaas geen écht Chinees eten. Het heeft eigenlijk niets te maken met het eten wat er in China gegeten wordt. Sommige gerechten zijn vaag geïnspireerd op Chinese gerechten, maar het overgrote gedeelte is door Nederlanders zelf bedacht. Babi Pangang met bami zul je dus niet snel op de kaart vinden als je een bezoek brengt aan China. Omgekeerd zie je ook dat er steeds meer Westerse gerechten hun weg naar China vinden. Misschien moeten we ze toch maar eens waarschuwen dat ze daar dik van kunnen worden!