De stoompan: onmisbaar in de Aziatische keuken!

Iedereen kent ze, de bamboe stoommandjes, maar waar gebruik je ze nou precies voor, en hoe? Stomen wordt al duizenden jaren gedaan in de Aziatische en Afrikaanse keuken, maar steeds meer zien de voordelen van stomen ten opzichte van koken. Stoom-koken is niet alleen een van de meest gezonde kookmethodes, maar de manier van bereiden zorgt er ook voor dat de producten hun eigen karakter behouden, of het nu gaat om structuur, smaak, kleur en zelfs vitaminebehoud!

De voordelen van een stoompan op een rijtje

 • Geen verlies van vitaminen en mineralen
 • Geen additionele oliën of vetten nodig
 • Rijke kleuren
 • Behoud van structuur
 • Bijna alles kan gestoomd worden

Tal van onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer er groenten gekookt wordt in water er tot wel 50% vitamine C meer verloren gaat dan wanneer u groenten stoomt. Wanneer een maaltijd wordt bereid in de magnetron is het vitamine verlies tot wel 97%(!). Alleen dit zou reden genoeg zijn om je groenten niet langer kapot te koken in water, of op te warmen in de magnetron, maar de stoompan of het mandje eens een kans te geven. Verder is het gebruik van olie niet nodig bij een stoompan, wat dus ook voordelig is. Leg de groenten op een vetvrij papiertje of bananenblad om te voorkomen dat het aan het stoommandje plakt.

Wanneer u nog nooit een maaltijd gestoomd heeft, zal u verbaasd zijn over het kleurrijke bord wat u presenteert, en hoe knapperig de groenten nog zijn. Stomen is een zachter proces dan koken en delicate producten zoals groenten zullen dan ook niet meer als een puree uit de pan komen mocht u de tijd niet helemaal in de gaten hebben gehouden.

De uitleg van het gebruik van een stoommand

Het gebruik van een stoommand is eenvoudig volg de volgende stappen:

  • Leg een bodem in de stoommand: dit kan een bananenblad zijn, maar ook een slablad of vetvrij papiertje.
  • Doe een paar centimeter water in de pan: zorg dat je stoommand goed in de pan past, of er overheen, en deze niet het risico loopt om te vallen. Controleer ook of de onderste laag van de stoommand niet in het water hangt, maar er net boven.
  • Breng het water licht aan de kook: stomen gebruikt verdampt water om de producten op temperatuur te brengen. Zolang stoom van het water komt is het niet noodzakelijk op hoger vuur te bereiden.
  • Plaats de stoommand over de pan: wanneer het water kookt kun je de stoompan over het water plaatsen. Kijk naar het niveau van het water en vul dit aan op het moment dat de pan droog dreigt te raken. Controleer regelmatig of het eten naar smaak gaart.

Extra tips!

Je kunt met stomen ook makkelijk subtiele smaken toevoegen aan het gerecht door gebruik te maken van een bouillon in plaats van water, of het gebruik van verschillende bladeren als bodem voor de mand, denk aan bananenbladeren, Pandan en Shiso. Gebruik een tang of ander keukengerei om je groenten of dim sum uit het stoommandje te halen, zowel de producten als de stoom die er af komt is erg heet. Gebruik ook een stoommand voor je vlees of vis voor een heerlijke smaak en structuur.

Zoals je leest levert het gebruik van een stoommand veel voordelen op en is het ook nog eens zeer eenvoudig, probeer het dus snel