5 x dit maak je met kokosmelk


Kokosmelk is een van de meest geliefde producten uit onze webshop Dat snappen wij maar al te goed, want kokosmelk is naast érg lekker ook heel veelzijdig.
Wel is het goed om te weten dat koksmelk niet hetzelfde is als kokoswater. We leggen je hier onder kort uit wat de verschillen zijn en vertellen je daarna voor welke recepten kokosmelk de ideale basis is.

Kokoswater – dit is de vloeibare substantie die je uit je kokosnoot drinkt of schenkt. Dit is de meest vloeibare vorm van kokosnoot.

Kokosmelk – kokosmelk bestaat uit (kokos) water gemixt met het vruchtvlees van een rijpe kokosnoot. Dit wordt vermalen en geraspt of het vervolgens samen te mengen tot een dikke, romige vloeistof. De kokossmaak van kokosmelk is daarmee ook sterker dan kokoswater.

 

Hoofdgerechten

De meest bekende manier van het gebruik van kokosmelk is als bereiding van smakelijke hoofdgerechten. Met kokosmelk maak je de lekkerste romige curry’s, maar je stooft er bijvoorbeeld ook vis lekker sappig en smaakvol in. Kokosmelk haalt daarnaast de scherpte van gebruikte pepers wat weg, waardoor gerechten mooier in balans zijn.

Daarnaast is kokosmelk ook een hele lekkere basis voor marinades. Marineer er je zalm eens in, je kip of varkensvlees. Dinner-winner!

Geen heel gerecht met kokosmaken, maar het wel onderdeel van je etentje? Kook dan je rijst eens in kokosmelk!

 

Soepen

Natuurlijk kan een soep perfect als hoofdgerecht gegeten worden, maar we trekken het gewoon even los, want soep ik ook lekker als voorgerecht, lunch of snelle trek. Wij zijn van mening dat je zo’n beetje elke soep kunt bereiden met kokosmelk, maar de meest bekende variant is natuurlijk de Tom Kha soep. Maar je maakt ook je pompoensoep, tomatensoep en ook je kippensoep heerlijk romig en smaakvol door kokosmelk toe te voegen. Zelfs je noodle soep krijgt een lekkere upgrade!

 

Toetjes en snacks

De lichtzoete smaak van kokos leent zich uitermate goed voor de bereiding van toetjes of zoete snacks. Of wat dacht je van een zoet onbijt. Je overnight oats worden er een stuk romiger en smaakvoller door, je pannenkoeken krijgen een tropische twist en ok je smoothie wordt er blij van. 

Maak ook eens je eigen bounty -  daar hebben we een lekker, beetje spicy, recept van online staan. Die bounty smaakt overigens ook lekker bij je eigen gemaakte kokosijs.

Drankjes

Kokosmelk is er ook in een drinkbare variant die zich perfect leent voor plantaardige melk koffies, smoothies en zelfs cocktails. Maak eens een kokos-chocolade melk of maak een pina colade! Feestje hoor!

 

Beautyproducten

Kokosolie zien we steeds meer voorbij komen als beautyproduct, het is namelijk een perfecte make-up verwijderaar en heerlijke body olie – maar ook kokosmelk is ene heerlijk ingrediënt voor de huid. Kokosmelk is een rijke bron aan mineralen en vitamines en is daarom geschikt voor inwendig en uitwendig gebruik -  ga dan wel voor een pure vorm van kokosmelk. Gebruik het eens als basis voor een lichaamsscrub en zie hoe zacht je huid erna is!

De perfecte avond is natuurlijk om alle bovenstaande te combineren – you are good to go.