Dit zijn de Chinese Food Musthaves

Wat we de afgelopen jaren wel geleerd hebben is dat zelf thuis koken eigenlijk  best leuk is, en dat we het éigenlijk ook best goed kunnen, helemaal wanneer je de juiste producten in huis hebt.

Welke items je écht niet mag missen wanneer je chinees gaat koken hebben we speciaal voor jou op een rijtje gezet.

 

Sojasaus

Ga je Chinees koken, dan kun niet zonder sojasaus. Sojasaus is écht de musthave van de musthaves als je Chinese ingrediënten wilt toevoegen aan je assortiment.

-          Lichte sojasaus

De lichte sojasaus is de variant die we het meest zien in verschillende keukens. Lichte sojasaus wordt voor verschillende bereidingen gebruikt, maar vooral om lekker in te dippen met sushi of Chinese pannenkoekjes, maar wordt ook graag gebruikt als extra smaakmaker in heldere soepen.

-           Donkere sojasaus

Donkere sojasaus wordt vooral gebruikt in stoofpotjes en gerechten die lekker mogen sudderen of garen. De saus is dikker en rijker van smaak Het verschil met lichte sojasaus is dus deze donkere sojasaus vooral wordt gebruikt om te koken en de lichte sojasaus geliefd is om in te dippen. De Chinese varianten worden over het algemeen verkozen boven de Japanse donkere sojasaus, omdat de Japanse variant vaak iets zoeter is.

 

Geroosterde sesamolie

Sesam olie wordt met name gebruikt in koude gerechten of vlak voor een warm gerecht klaar is, zodat het zijn smaak niet verliest. Sesam olie wordt ook graag gebruikt is bijvoorbeeld dipsauzen. A little goes a long way. De smaak van sesamolie is vrij intens, lekker, maar intens, dus doseer vooral goed en begin met een kleine hoeveelheid, je kunt altijd nog toevoegen.

Gefermenteerde bonenpasta

Als we het dan toch over Chinese smaakmakers hebben… Gefermenteerde bonenpasta, het smaakt lekkerder dan het klinkt. Deze pasta is licht zoet, nootachtig, een beetje spicy en aards, wat ons betreft de echte Umami smaak. Je hebt slechts een klein lepeltje nodig om een maximale smaak te krijgen. Heerlijk bij Jiang Bing of tofu!

Dried chili flakes/peppers

Soms worden verse pepers gebruikt in  gerechten maar vaak wordt er toch gebruik gemaakt van de “spiciness” van gedroogde pepers. Let er wel op dat je deze niet te lang bewaard, want dan verliezen de pepers hun smaak en spiciness Maar iets zegt ons dat wanneer je weet hoe je deze gedroogde pepers lekker kunt verwerken in een gerecht, ze niet lang in je voorraad kast zullen staan! Ze smaken vooral lekker wanneer je ze toevoegt aan de hete olie, net voordat je je wok of roerbakingrediënten toevoegt. De olie krijgt hierdoor een extra lekkere pit!

 

Dried mushrooms

Gedroogde shiitake champignons zijn eigenlijk net zo geliefd en bekend als bijvoorbeeld pak choi.

Deze zongedroogde champignons worden vooral gebruikt voor hun smaak, maar ook textuur. Het is echt een go-to ingredient voor veel (Chinese) gerechten. Ze smaken lekker bij zo’n beetje alles, maar probeer het zeker eens in een chinees wokgerecht, zoals Gong Bao.

 

Oestersaus

Oestersaus is een van die ingrediënten die als een “foutje” zijn ontstaan. Happy accidents zou Bob Ross zeggen.

Oestersaus wordt tegenwoordig gemaakt van oesterextract en niet meer van échte oesters en wordt net zo vaak gebruikt als sojasaus en vissaus. Het versterkt de smaak van je sauzen en marinades. De dikke, donkere, glazige saus geeft meer diepte aan je gerecht. De saus heeft een zoet randje en smaakt heerlijk bij vlees- en groentegerechten.

 

Hoisin

E zoete variant van de oestersaus. Hoisin heeft bijna een dropachtige smaak en combineert goed met zeevruchten. Hoisin betekent ook zeevruchten, maar er wordt, anders dan bij oestersaus geen vis voor gebruikt. Darnaast smaakt deze saus heerlijk bij vlees, maar het is ook dé saus voor bij Peking Eend flensjes. Ook lekker als dipsaus!

 

5 spices powder

Misschien wel de echte klassieker als het om Chinese ingrediënten gaat. Dit kruidenmengsel bestaat over het algemeen uit sichuan peperkorrels, steranijs, kaneel, venkel en kruidnagel. 5 spice powder wordt regelmatig gebruikt om gebraden vlees smaak te geven, maar ook voor bijvoorbeeld vis. Daarnaast is het ook heerlijk in marinades.

 

Rijstazijn

Chinese rijstazijn is een azijn gemaakt van gefermenteerde rijst of rijstwijn. Je ziet, chinese producten zijn veelal gefermenteerd.

Rijstazijn is niet hetzelfde als rijstwijn. Rijstazijn is gefermenteerde rijstwijn; dat wil zeggen dat het fermentatieproces nog een stapje verder gaat. Er worden bacteriën toegevoegd die alcohol omzetten in zuur. Rijstazijn wordt gebruikt om soepen op smaak te brengen, maar ook voor roerbakgerechten en salades.

 

Vul je kastje dus zeker aan met deze Chinese musthaves en kook naar hartenlust Chinese gerechten, maar vergeet ook niet dat deze ingrediënten ook heerlijk en makkelijk zijn bij het bereiden van andere recepten!