Terug naar blog

9 x Filipijnse essentials

dinsdag 15 maart 2022 | Geschatte leestijd: 4 minuten

Ben je van plan om wat vaker Filipijnse te gaan koken? Of ben je op zoek naar een aantal musthaves die niet in je keukenkastje mogen ontbreken? Het hoofdbestanddeel in de Filipijnse keuken is rijst. Naast dat de rijst gekookt wordt om te eten, wordt rijst op vele andere manieren gebruikt en ook ín veel soorten gerechten. Van ontbijt tot aan dessert - Filipino's hebben voor elke dagdeel een heerlijk recept met rijst. Maar om die rijst meer smaak te geven en er een volwaardig gerecht van te maken delen we hieronder 9 Filipijnse essentials die niet in jouw keukenkastje mogen ontbreken. 

 

Azijn

Vooral Rijstazijn is een geliefd product voor het op smaak brengen en wordt gebruikt om Filipijnse gerechten die herkenbare “wrange” smaak te geven. Naast rijstazijn worden ook kokosazijn en rietsuiker azijn graag gebruikt in de recepten. Je shopt de Filipijnse azijn hier. 

 

Soja sauce

Daar waar een gerecht zout nodig heeft, wordt er in de Aziatische keuken veelal sojasaus gebruikt. Ook in de Filipijnse keuken is dit niet anders en wordt sojasaus vooral gebruikt in hun meest populaire gerechten.

 

Bagoong

Een van de meest essentiële ingrediënten voor de Filipijnse keuken is Bagoong – oftewel gefermenteerde garnalenpasta. Kare Kare zonder Bangoong is als een verjaardag zonder taart – niet zoals het moet!

 

Laurierblad

Laurierblad heeft een hele eigen smaak en is ook een echte musthave in de Filipijnse keuken. Vooral in stoofgerechten, zoals Adobo, wordt dit ingrediënt graag gebruikt.

  

Bananen ketchup

We horen je denken -  maar geloof ons, deze saus wil je in je keukenkastje. Bananen ketchup is een traditioneel allround Filipijns kruidenmiddel dat lijkt op ketchup, maar door de hoge hoeveelheid banaan wordt deze saus zoeter. Daarnaast bevat deze saus ook knoflook en chili, om er zo toch een geheel eigen saus van te maken. Heerlijk bij hotdogs, hamburgers of als onderdeel van je pastasaus!

 

Ready made mixes

Snel een Filipijns gerecht op tafel zetten? Deze ready-made mixen helpen je daarbij. Je hebt geen tassen vol ingrediënten nodig én het koken ermee is super eenvoudig. Zo leer je Filipijnse gerechten kennen op een toegankelijke manier. Kies hier je favoriete mix. 

  

Peanut butter

Net zoals wij Nederlanders, kunnen ook Filipino’s niet zonder hun pindakaas. Maar…De Filipijnse Pndakaas is net even iets anders dan wij het gewend zijn. Filipijnse pindakaas is romiger én zouter – zeker iets dat wij ook wel willen proberen!

 

Sampaloc (tamarinde)

Tamarinde is een vrucht vande Tamarindeboom en bestaat uit een bruine schil, met daarin vruchtvlees en een pit. De smaak kan omschreven worden als zoetzuur. Tamarinde wordt veel verwerkt in een tamarindepasta en is  geschikt voor sauzen, marinades en Sinigang, een Filipijnse zure soep. Daarnaast worden er ook snoepjes van gemaakt. Een echt veelzijdig ingrediënt! Je shopt het hier. 

 

Pancit canton

Pancit Canton is een Filipijns gerecht, waarvoor je wel even in de keuken staat. Maar wanneer je met een Filipino spreekt over Pancit Canton is de Instant Pancit Canton van Lucky Me, het eerste waar ze aan denken. Er zijn verschillende varianten van en deze zie je regelmatig terug in de Filipijnse voorraadkast.

Reageer over: 9 x Filipijnse essentials

Menu