Chinees Nieuwjaar - het jaar van de tijger

Op 1 februari 2022 vindt het Chinese Nieuwjaar plaats. Dat voelt misschien gek, want wij kennen het vooral van 1 januari. Het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd op basis van de nieuwe maan.
Chinees Nieuwjaar wordt daarnaast ook 15 dagen lang gevierd, met op de laatste dag het Lantern Festival. Ieder jaar is het Chinese nieuwjaar gekoppeld aan een dierenteken. Dit dierenteken is gerelateerd aan een geboortejaar. De dierenriem bestaat uit 12 dierentekens. De dieren die in de dierenriem voorkomen zijn rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, app, haan, hond en varken. Iedere 12 jaar komt het teken dus weer terug.

In 2022 vieren we het jaar van de tijger. De tijger staat bekend als de Koning van het dierenrijk. Het staat voor kracht en moed.

Zoals veel Aziatische feestdagen (of weken) staat ook het Chinese Nieuwjaar in het teken van eten. Veel en lekker eten, het liefst in het gezelschap van familie, vrienden en kennissen.
De tafel wordt vol gezet met heerlijke gerechtjes om te delen of om van op te scheppen.  

Er wordt niet alleen gegeten omdat dit gezellig of lekker is, de verschillende gerechten hebben vaak ook een betekenis, zoals liefde, geld of geluk. Eigenlijk alle mooie dingen die je elkaar voor een mooi nieuw jaar wenst.

Dit kun je onder andere aantreffen op de rijkelijk gedekte tafel

 

Dumplings

Dumplings staan voor rijkdom. De mythe gaat dat hoe meer dumplings je eet, hoe rijker je wordt
*stoomt nog een  extra batch dumplings*

Tijdens nieuwjaar worden met name de gekookte en gestoomde dumplings gegeten en in minder mate gefrituurde dumplings of potstickers.
If life was that easy!

 

Longevity noodles

Noodles zijn een graag gezien gerecht tijdens de feestdagen en dus ook tijdens het Chinese Nieuwjaar. De lange noodles staan voor een lang en gelukkig leven. Hoe langer de noodles hoe beter. Je mag deze tijdens Chinees Nieuwjaar niet slurpen, zoals we vaak zien in Japan. Slurpen wordt in China als zeer onbeschoft beschouwd.

dumplings

Vis

Het serveren van vis is een echte traditie met chinees nieuwjaar. Ook hier geldt weer dat elke soort vis een andere betekenis heeft. De familie besluit samen welke wens ze hebben voor het komende jaar en op basis hiervan wordt de vis uitgezocht. Deze wordt gestoomd en op een bepaalde manier geserveerd. Zo wordt de vis als een van de laatste gangen geserveerd en is ook de plek op de tafel van belang om de familiewens uit te laten komen.

Het serveren van vis staat voor het sparen van geld. Er wordt gedacht dat wanneer er aan het eind van het jaar geld is gespaard, er het volgende jaar meer verdiend wordt.

 

Zoete rijstballetjes

Ook de zoete kleefrijstballetjes zijn zo’n gerechtjes die je iedere Chinese feestdag weer tegenkomt. Hoe kan het ook anders, ze zijn heerlijk en de variaties zijn eindeloos. Ze kunnen zo gegeten worden, maar ook met een vulling zoals bijvoorbeeld rode bonen pasta of sesam. De rijstballetjes staan voor het samenkomen met familie.

 rijstballetjes

Citrusvruchten

Mandarijntjes en sinaasappels zijn een mooie afsluiter voor het diner met chinees nieuwjaar. Ze brengen geluk en rijkdom. Zelfs de benaming voor sinaasappel lijkt in het chinees op het Chinese woord succes.

 

Door het serveren van deze gerechten wordt eten niet alleen een hele fijne en lekkere aangelegenheid, maar ook een met betekenis. Dat is toch mooi!

 

Happy Chinese New Year!