Vanwege enorme drukte bij de postbezorgers kan uw pakket momenteel langer onderweg zijn dan u van ons gewend bent. Houd hier eventueel bij het bestellen rekening mee.

Terug naar blog

De voordelen van soja

woensdag 28 maart 2018 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Welke voordelen heeft het consumeren van Soja op jouw lichaam?

Het consumeren van soja. Een discussie waar iedereen een mening over heeft en eindeloos doorgevoerd zou kunnen worden. Is het nu gezond of ongezond? Wat zijn de voordelen en nadelen? Waar de een bij het gebruik van soja zweert, ervaart de ander het als een ongezond product. Daarnaast vindt de een de smaak simpelweg niet lekker, en de ander wel. Al deze factoren spelen mee in de beslissing om wel of geen soja te eten. Maar wat als soja wel degelijk positieve effecten heeft op je gezondheid? Veranderd jouw kijk dan op het consumeren van dit product?

Wat is Soja?

De Sojaboon is een bekende peulvrucht. Deze vrucht heeft zijn populartieit vooral te danken aan de vele Aziatische restaurant. De bonen in deze vrucht worden voornamelijk gegeten in deze restaurants. Het is de sojaboon die producten in de supermarkt zoals; sojamelk en tofu , voorziet van soja. Soja kent twee verschillende soorten; de gefermenteerde en ongefermenteerde. Ieder product dat soja bevat, valt onder deze twee soorten. Zo vallen sojasaus en tempé (Indonenische koek) onder gefermenteerde soja. Producten als sojaburgers, soja-zuivelproducten en tofu zijn ongefermenteerde soja producten.

Bepaalde voorverpakte producten zoals boter, koekjes en gehaktballetjes bevatten ook vaak soja. Ongemerkt krijg je dagelijks dus misschien meer van dit goedje binnen dan je in eerst instantie dacht!

Is Soja gezond of ongezond?

Laten we voorop stellen dat vaak ieder product een goede en slechte kant heeft, zo ook soja. Echter heeft soja meer voor- dan nadelen! Soja is een bron van eiwitten en belangrijke aminozuren. Deze eigenschappen lenen zich perfect voor bepaalde voordelen op het lichaam:

  • Regelmatig soja gebruik kan helpen bij het elimineren van het slechte cholesterolgehalte(LDL)
  • Het schijnt dat soja de mate van opvliegers van vrouwen in de overgang enigszins wat verminderd
  • Het consumere van soja vermindert de kans op prostaatkanker en darmkanker
  • Soja zou een positief effect hebben op aderverkalking, wat op zijn tijd weer goed is voor hart- en vaatproblemen

De negatieve kanten van Soja

Ondanks de vele voordelen die soja voor het lichaam biedt, willen we ook de negatieve kanten ervan belichten:

  • Er wordt gezegd dat soja een remmende werking zou hebben op de spermacel productie. Onderzoek toont echter aan dat dit niet het geval is
  • Soja is door de jaren heen negatief in het nieuws geweest door de werking die het zou hebben op de schildklier. Soja zou een negatieve invloed hebben op de werking van de schildklier, wat kan leiden tot borstkanker

Geniet van Soja

Over het antwoord of soja echt zo gezond is, valt te twisten. Maar ondanks de tegenstrijdige onderzoeken is het volkomen veilig om soja te consumeren. Je hoeft je dagelijkse bakje soja yoghurt dan ook zeker niet te laten staan. Sterker nog, je kunt sojasaus aan zoveel gerechten toevoegen, het is namelijk erg lekker! Geniet ervan!

Reageer over: De voordelen van soja

Menu