7 x foodtrends van 2023

Dit zijn de (Aziatische) foodtrends van 2023

Een nieuw jaar – nieuwe trends. Al een aantal jaren vinden we steeds meer Aziatische invloeden terug in nieuwe foodtrends. Ook dit jaar zien we weer hoe dol we zijn op de Aziatische keuken en leren we deze steeds beter kennen. Veel hiervan hebben we te danken aan platformen zoals TikTok. Van viral recepten, tot aan mukbangs tot eten in een convenience store – gekke Aziatische producten zijn ineens geen “ver van ons bed show” meer.  Nieuwsgierig? Deze Aziatische foodtrends gaan we steeds vaker terug zien in 2023.

 

Udon noodles

Noodles – ze zijn niet meer weg te denken uit onze weekmenu’s. Heel af en toe genieten we van een kom instant noodles, maar een rijkelijk, gevulde ramensoep of somen noodles hebben absoluut onze voorkeur. Dit jaar gaan we vaker genieten van de Udon Noodle. Dit is de dikste noodle soort en zijn zowel koud als warm te eten. Eet ze in een rijke bouillon of dip ze in een frisse sojasaus dressing. Door de dikte zijn deze noodles een beetje chewy. Ze nemen veel vocht op en daarmee dus ook veel smaken van het gerecht. Dat maakt het eten van deze noodles echt tot een feestje. Trust us! Udon noodles worden gemaakt van tarwebloem en water en bevatten geen ei. Dat maakt deze noodles ook geschikt voor vegans.

 

Yuzu

Sinds vorig jaar stapt Yuzu beetje bij beetje meer in de spotlight en wordt meer en meer toegankelijk voor het grote publiek. Waar de vrucht eerst nog als een luxe ingrediënt werd gezien, lijkt het zijn weg naar steeds meer huishoudens te vinden.  We zien de vrucht wel al eens in een frisje, in sake of in een cocktail. Dit jaar kunnen we nóg meer van deze vrucht verwachten. De yuzuvrucht is vaak iets lastiger te krijgen, maar yuzu sap in ga je steeds vaker terugzien en zeker niet alleen in de toko! Wij verwachten dus ook zeker een yuzu variant van de Limoncello Spritz deze zomer – sluit ook lekker aan bij de alcoholvrij 2023-trend die we gaande weg tegenkwamen.

 

 

Zeewier/nori

Zeewier is niets nieuws, horen we je denken. Dat klopt. Zeewier kennen we allemaal van onze sushi en pokébowls, maar de manier waar op we komend jaar gaan genieten van zeewier -  daar zien we wel veranderingen in. No worries, je handrolls en sushi blijven nog steeds gerold in dit umami-bommetje, maar dat is zeker niet meer het enige. We zien steeds meer zeewiersnacks in de winkels liggen. Van kleine velletjes tot zeewier-tempura snacks in verschillende typisch Aziatische smaken. Ook zullen we zeewier steeds vaker terug vinden in salades, maar ook versnipperd in je pasta – en zelfs als pasta! Zeewier is gezond, smaakvol en een mooi alternatief voor tarweproducten. Hadden we al benoemd dat het ook gewoon heel erg lekker is en wij het dus helemaal niet erg vinden zeewier vaker terug te zien op de menukaart?

 

 

Ube

Ube. Nee, we zijn geen letters vergeten en ja, we hebben deze paarse parel als vaker langs zien komen. Maar in de wandelgangen vernemen we dat dit ingrediënt ons jaar nog een beetje meer gaat kleuren. En zeg nu eerlijk; die paarse kleur is toch ook fantastisch. Ube moet het ook wel van zijn kleur hebben, de zachte vanille, bittere nootachtige smaak is heerlijk, maar zeker niet een smaakexplosie zoals yuzu of Shichimi Togarashi. Onze smoothies, taartjes, spreads en stampotten zullen zit jaar zeker vaker een paars kleurtje krijgen.

 

 

Shichimi togarashi

Shichimi togarashi wordt ook wel de Japanse 7-spices genoemd. De mix bestaat vooral uit verschillende soorten peper, maar ook sinaasappelschil en gember. De combinatie van deze ingrediënten zorgt voor een fris, zoet, kruidig en pittige smaak en trust us; dit is écht lekker bij zo’n beetje alles. Heerlijk over je Ramen, vlees als onderdeel van je dip en zelfs lekker op een stuk fruit zoals mango.

  

Aziatische invloeden in westerse recepten

We zien steeds meer Aziatische invloeden in Europese gerechten. Sojasaus en chiliflakes in je pasta bolognese: YES! Thee bij je sushi: Reken maar! Chips en dips op basis van gochujang en kewpie: we willen niets anders meer. Mede doordat we steeds makkelijker aan authentieke producten komen, en laten we eerlijk zijn; social media, experimenteren we ook vaker met verschillende ingrediënten en combineren we schaamteloos verschillende keukens met elkaar. We willen ten slotte eten waar we zin in hebben en houden ons minder aan “regeltjes”. Ondanks dat je zeker niet alles met elkaar kunt combineren, ontstaan er fantastische smaakcombinaties en wij kunnen niet wachten op alle smaakbommetjes die 2023 ons te bieden heeft.

 

Vis uit blik

Vis uit blik heeft lang een nare nasmaak gehad, dat at je gewoon niet – maar de blikjes worden steeds populairder. Daarnaast hebben de blikjes een leuk uiterlijk en maakt van je borrelplank een nog groter feest! Natuurlijk is vis uit blik niet persé iets Aziatisch, maar we hebben wel een hele selectie in onze webshop beschikbaar en er wordt veel gebruikt van gemaakt in de Filipijnse keuken.

Je shopt deze smakelijke “tinned fish” ook bij Asian Food Lovers. Wanneer maak jij een borrelplank anno 2023?