Terug naar blog

Speciaal voor de sushi liefhebbers: hoe maak je zelf sushi?

donderdag 8 december 2016 | Geschatte leestijd: 5 minuten

Ben jij ook al zo’n sushi liefhebber? Elke week weer zin om een nieuw sushi restaurant te proberen of laat jij elke week een schaaltje sushi thuis bezorgen? Je bent in ieder geval niet de enige hier in Nederland. In elke stad en zelfs in verschillende dorpen zijn er wel een aantal sushi restaurants te vinden waar je een gezellig avondje heerlijk kunt genieten van al het lekkers. Helaas ben je dan vaak wel wat kwijt op zo’n avondje. Maar waarom niet eens zelf sushi proberen te maken? Dat scheelt in de portemonnee en daarbij beleef je gegarandeerd plezier!

Sushi lastig om te maken? Nee hoor!

Velen denken dat sushi zelf maken lastig is, maar dat valt reuze mee. De eerste stap is om de juiste en goede spullen in huis te halen waarmee je de sushi kan maken. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld een sushi mat, de Japanse zeewier en de Japanse sushirijst. Daarnaast is het belangrijk om de juiste ingrediënten voor in de sushi te halen. Dit kan bijvoorbeeld bij een visboer, maar ook gewoon bij de supermarkt om de hoek. Haal bijvoorbeeld zalm, tonijn, krabsticks, avocado en komkommer. Met deze ingrediënten kun je al veel verschillende soorten sushi zelf maken!

De sushi box van Asian Food Lovers

Om eenvoudig alle spullen in huis te halen om de sushi te maken kun je ook de sushibox bestellen op Asianfoodlovers.nl. Zo weet je zeker dat je goed bent voorbereid, en dat je op de ingrediënten die in de sushi horen na, helemaal klaar bent om te beginnen. Zo vind je in deze sushibox:

  • Japanse rijst
  • Rijstazijn
  • Geroosterd zeewier
  • Broodkruim
  • Sushi mat
  • Witte en zwarte sesamzaadjes
  • Wasabi
  • Gember
  • Sojasaus

Heb je alle boodschappen en alle tools in huis? Dan ben je goed voorbereid en kun je beginnen met het maken van de sushi.

Alles in huis? Nu kun je beginnen!

Als je de sushi box van Asianfoodlovers.nl hebt bestelt, krijg je daar ook verschillende recepten bij die uitleggen hoe je sushi moet maken. Het begint namelijk met het maken van de sushirijst. Deze moet perfect op smaak zijn en dat doe je door wat rijstazijn toe te voegen. Is de sushirijst klaar? Leg dan een blaadje zeewier op het sushimatje en leg er een strookje rijst op. Daarna kun je het strookje rijst vullen met strookjes ingrediënten, zoals komkommer en zalm bijvoorbeeld. Rol daarna het matje op de goede manier op, zodat de sushi rol strak opgerold is en snijd het daarna in wat kleinere rondjes. Om de roltechniek goed onder de knie te krijgen, geven wij als tip mee om op Youtube filmpjes te kijken over hoe je sushi op een goede manier rolt.

Variëren kan zeker: de omgekeerde sushi rol

Natuurlijk kun je allerlei verschillende soorten vis en groenten in de sushi rol doen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een omgekeerde sushi rol maken. Dan verspreid je over het zeewier de rijst, draai je het zeewier met de rijst om. Daarna leg je bijvoorbeeld tonijn met avocado op het zeewier en rol je het zeewier op. Ten slotte kun je nog in de witte of zwarte sesamzaadjes rollen, dat ziet er niet alleen leuk uit, maar smaakt ook nog eens lekker. Zo kun je er een echt feestje van maken! Daarnaast geven wij ook als tip om wat mayonaise te mengen met wasabi en dat op de ingrediënten te smeren voor een extra lekkere zachte smaak aan de sushi.

Het gebruik van sojasaus, wasabi en gember

Als je gaat eten in een sushirestaurant staat er altijd een flesje sojasaus en een kommetje met wasabi en gember. Waarschijnlijk weet iedereen al dat het gebruikelijk is om de sojasaus in een schaaltje te gieten en daar de sushistukjes in te dippen. Maar de meeste weten niet waarom er gember en wasabi op tafel staat. In Japan is het gebruikelijk om de wasabi en de gember onder te dompelen in de sojasaus, zodat de sojasaus een nog sterkere smaak krijgt. Probeer het eens uit en proef de smaak van Japanse sushi, gemaakt in je eigen keuken!

Sushi eet je met stokjes

Hoe lastig het soms ook is voor ons als Nederlanders, sushi eet je met stokjes. Het is een bepaalde techniek die je moet kennen om goed om te kunnen gaan met eetstokjes. Ook hier zijn filmpjes van te vinden op Youtube, maar daarnaast geldt natuurlijk: oefening baart kunst! Wanneer je zelf sushi gemaakt hebt, is het ook het leukste om deze traditioneel op te eten met eetstokjes. Krijg je bezoek? Dan is het zeer gezellig om de tafel op z’n Japans te dekken. Op Asianfoodlovers.nl vind je een Japans tafelgerei set. Hierin zitten twee sushi borden, twee kleine soja schoteltjes, bruine bamboe matjes en natuurlijk eetstokjes. Laat je vrienden en familie genieten van de lekkere zelfgemaakte sushi op traditioneel servies.

Ga dus snel aan de slag en verwen jezelf of je vrienden met heerlijke zelfgemaakte sushi!

Reageer over: Speciaal voor de sushi liefhebbers: hoe maak je zelf sushi?

Menu