Dit is jouw Hotpot Guide

Hot Pot – je ziet het waarschijnlijk steeds meer en vaker voorbijkomen. In restaurants, films, bij mensen thuis. Maar wat is Hot Pot nou eigenlijk? En belangrijker; hoe Hot Pot je op de juiste manier?
Wij leggen het je allemaal stap voor stap uit in deze Hot Pot Guide en vertellen je ook over onze favoriete Hot Pot producten.

Laten we beginnen met de oorsprong van de Hot Pot en wat het nu eigenlijk is.

Hotpotten kent zijn oorsprong in China, maar ook in landen als Vietnam, Korea en Thailand is het geen vreemd gebruik.  Er wordt vaak gehotpot met bijzondere aangelegenheden en feestdagen. Zoals veel Aziatische eetgewoontes draait ook de Hot Pot om het samen eten. Vrienden, familie, lekker eten, drankjes en goede gesprekken – daar worden we blij van!
Hot Pot lijkt op de fondue die wij kennen, maar om heel eerlijk te zijn is deze variant veel smaakvoller en gevarieerder. Vaak bestaat een hot pot uit twee delen, waardoor je twee verschillende bouillons kunt gebruiken en worden ingrediënten als dun gesneden vlees, visballetjes en groentes afgewisseld met noodles, dumplings en tofu. Het is een ontzettend gezellig manier van samen dineren en doordat er zoveel variatie in smaken zijn – is er écht voor ieder wat wils.

We horen je denken; “Leuk, maar hoe organiseer ik zelf nou een leuk Hot Pot diner?” Wij vertellen het je graag.

 

De Hot Pot tools!

De Hot Pot – traditioneel met twee delen voor twee verschillende bouillons – maar daar komen we zo op. Deze zet je zo op tafel in combinatie met een tafelpitje, zodat de bouillon lekker warm blijft.
Daarnaast kun je ook kiezen voor een elektrische hot pot – daar zit het warmte pitje als het ware al in, maar is wel minder traditioneel.

Om je vlees, groentes en andere lekkere ingrediënten te koken in de bouillon gebruik je bijvoorbeeld fondue netjes, chopsticks of zeefjes. Ieder ingrediënt “heeft” zijn eigen voorkeuren, maar ook iedere eter. Zorg er wel voor dat ieder zijn eigen eetstokjes heeft en misschien ook wel zijn eigen netje, wel zo hygiënisch.

Zorg ook voor genoeg bordjes en schaaltjes voor ingrediënten, sausjes en natuurlijk om zelf van te eten.

 

Hot Pot Bouillon

Traditioneel wordt hot pot gegeten op basis van twee bouillons. Een pittige en een milde variant. Dat is lekker voor de afwisseling, smaak, maar ook ideaal wanneer er eters zijn die helemaal niet zo van pittig eten houden of wanneer er kinderen mee eten. Je zou zelfs een vega(n) en niet vega(n) deel kunnen maken.

Je kunt je eigen bouillon maken “from scratch” maar wij hebben in onze webshop ook al heerlijke bouillonmixen toegevoegd die uitermate geschikt zijn voor de hot pot – die eigenlijk ook écht heel lekker zijn en jij staat niet uren in de keuken.
Ga je toch zelf aan de slag; probeer dan eens twee eetlepels vissaus en twee eetlepels sojasaus toe te voegen aan 1 liter water. Easypeasy! Is de bouillon nog iets te zout? voeg dan wat meer water toe. 

Je zou trouwens misschien verwachten dat de spicy bouillon traditioneel gezien de goede keuze is, maar de pittige variant werd pas veel later aan het hot pot assortiment toegevoegd. De lichte bouillon, bestaande uit eenvoudige ingrediënten als ui, champignons en gember is de variant die in China lang de enige gebruikte bouillon was voor de hot pot.

 

Vlees, vis, vega

Zorg voor heerlijke vis of vlees die niet lang nodig heeft om gaar te worden. Kies voor dun gesneden bief of visballetjes. Vooral het dun gesneden vlees is belangrijk, zodat dit op de juiste manier gaar wordt en niet taai aan de buitenkant, maar nog rauw aan de binnenkant – ain’t nobody like that!
Je kunt echt eindeloos variëren met soorten vlees en vis – wat ons betreft is écht heel veel lekker in de hot pot, zolang je het goed bereidt.

Ook tofu heeft echte hot pot krachten. Het absorbeert de bouillon nog meer en maakt dat dit een prima alternatief is voor je vlees of vis. Het is het proberen altijd waard.

hotpot hotpot hotpot hotpot

Groentes

EAT. YOUR. VEGETABLES! Oké, irritant, maar laten we heel eerlijk zijn, het is echt geen straf om je groentes gaar te koken in een heerlijke bouillon. De groentes hebben vaak maar kort nodig en blijven daardoor ook lekker knapperig. Een mooie textuuraanvulling tijdens deze eetgewoonte. Wij raden paksoi, wortels, veel soorten paddenstoelen, bimi en maiskolfjes aan.

(Heeft zichzelf ondertussen overtuigd van een Hot Pot sessie dit weekend en vult haar winkelmandje)

 

Noodles en dumplings

De bouillon wordt door het toevoegen van al deze heerlijke ingrediënten natuurlijk nóg rijker aan smaken en texturen, voller van smaak. Wat zeker ook niet mag ontbreken bij je Hot Pot zijn noodles en dumplings! Gebruik bijvoorbeeld Konjac noodles (shirataki noodles) of udon noodles. Deze zijn ideaal omdat ze eigenlijk alleen maar opgewarmd hoeven te worden en heerlijk de smaak van de bouillon opnemen! Qua dumplings kun je natuurlijk ook helemaal los gaan met je eigen favorieten. Let wel op dat je een dumpling kiest die niet crispy gebakken hoeft te worden. Met dumplings die normaal gestoomd moeten worden zit je eigenlijk altijd wel goed. Die houden met stomen een zachte textuur en die behouden ze ook tijdens het hot potten. 

Dips & toppings

Natuurlijk mogen een aantal goede dips ook niet ontbreken tijdens je Hot Pot sessie.
Kies voor verschillende soorten dips, die matchen met de andere ingrediënten. Klassiekers zijn natuurlijk chilisaus, sojasaus en hoisinsaus. Maar ook toppings als lente-ui, sesamzaadjes en gebakken knoflook zijn een top aanvulling voor je maaltijd.

Je kunt ervoor kiezen om iedereen aparte schaaltjes te geven met dips, of een aantal grotere dipschalen neer te zetten, but don’t you double-dip then!;-)

Wat ook vaak gebeurt is dat de tafelgenoten een eigen dipsaus maken met de dips die voorhanden zijn. Zo creëren ze een eigen favoriete saus. Je kiest de basis van je dipsaus, bijvoorbeeld sojasaus, sesamsaus of chili oil, daarna kun je smaken toevoegen die jouw dipsaus écht van jou maken – ja, je mag delen!

 

Zorg voor een goede balans tussen ingrediënten en probeer uit ieder bovenstaande categorie minimaal 3-5 verschillende items te serveren. Zo zet je namelijk genoeg variatie op tafel en kun je lekker lang tafelen en genieten – en blijft de keuzestress ook lekker aanwezig. 

Onze magen rommelen ondertussen en ja, dat winkelmandje is ondertussen ook al afgerekend! Ga jij binnenkort het Hot Pot avontuur ook aan? Let us know!

undefined test