Terug naar blog

Zo gebruik je Matcha & 3 heerlijke matcha drankjes

woensdag 20 oktober 2021 | Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat is Matcha thee en waarvoor drink ik het?

Het is sinds de laatste jaren een nieuwe trend: drinken van Matcha thee. Deze groene theesoort komt uit Japan, waar het al eeuwen gebruikt wordt tijdens officiële Japanse theeceremonies (ceremonies waarbij theedrinken tot kunstvorm is verheven). Matcha thee was al een tijdje zeer populair in New York en die trend waait de laatste jaren over naar Europa. Theeliefhebbers en gezondheidsfanaten zien namelijk in dat Matcha thee zeer rijk is aan allerlei voedingsstoffen die het menselijk lichaam een gezonde boost geven.

Wat zit er in Matcha thee en hoe ziet het er uit?

Matcha thee is rijk aan aminozuren, vitaminen, mineralen, eiwitten, antioxidanten en cafeïne. Het is een prima vervanger voor het dagelijkse kopje koffie. Het is niet zomaar thee dat getrokken wordt, maar eigenlijk in poedervorm opgelost. Matcha thee wordt namelijk gemaakt van gedroogde en vermalen groene theebladeren. In de laatste fase van de oogst worden alle planten in de schaduw gezet wat de productie van het bladgroen verhoogt. Na het selecteren van de fijnste theebladeren worden ze op traditionele wijze gestoomd, gedroogd en ten slotte verpulverd tot een groene poeder. In tegenstelling tot ‘gewone’ groene thee (die je trekt met circa 80 graden Celsius), klop je de groene poeder op in een kopje met warm water van 60 á 70 graden Celsius. De Matcha thee ziet er vervolgens uit als een schuimige groene vloeistof. Klop het overigens niet langer op dan dertig seconden, anders wordt de Matcha thee veel te bitter.

Waarom matcha thee drinken? 

De bereidingswijze van Matcha thee zorgt er voor dat je veel meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt dan bij het drinken van thee die je moet trekken; je neemt de bladen helemaal in je op (in poedervorm). Een aantal effecten van het drinken van Matcha thee, is dat het je immuunsysteem versterkt, je metabolisme verbetert (het verbrandingssysteem van je lichaam) en je hersenen actiever maakt. Matcha thee helpt met het concentratievermogen, uithoudingsvermogen, gezond afvallen en een betere bescherming tegen ziektemakers. Vooral mensen die willen afvallen en/of flink aan het sporten zijn, hebben veel baat bij het drinken van de groene thee. Maar over het algemeen is Matcha thee een ideale warme drank om jezelf gezonder en vitaler te voelen.

Matcha Dalgona

Al een tijdje trending - Dalgona drankjes. Oorspronkelijk komt het van de Dalgona Coffee, maar al snel volgen er verschillende varianten, waaronder de Matcha Dalgona. Dee bestaat uit opgeklopt eiwit, suiker en matcha. Deze drink je met sojamelk, kokosmelk of gewone melk. Je kunt dit drankje zowel koud als warm drinken.  Dit is het recept. 

Matcha Dalgona

Matcha Latte

De Matcha Latte bestel je tegenwoordig in menig koffie- en theezaakje, maar ook thuis heb je deze in een handomdraai gemaakt, al krijg je er dan misschien minder makkelijk zo'n leuke Latte Art in. Gelukkig gaat het om de smaak. Je dirnkt de Matcha Latte vaak warm, maar ook koud is dit drankje heerlijk. Dit is het recept. 

Matcha Latte

Matcha Lemonade 

Liever een koud Matcha drankje? Of geen melkfan? Dan is deze Matcha Lemonade een leuke keuze! Je maakt deze met bruisend water, matcha en citroen. Probeer het eens! 

Matcha Lemonade

Reageer over: Zo gebruik je Matcha & 3 heerlijke matcha drankjes

Menu