Mochi, we zien het steeds meer, steeds vaker. In toko's, supermarkten, online shops - YES, ook bij ons uiteraard - en ook in restaurants kleur Mochi steeds vaker de menukaart. We weten dat het er heel leuk uitziet, maar wat is het eigenlijk, hoe wordt het gemaakt en belangrijker nog; hoe eet je het? Op deze vragen geven we je graag antwoord en hopen dat we je net zo enthousiast kunnen maken als wij zijn! 

Wat is Mochi?

Laten we beginnen van bij de basis. Mochi is een Japanse rijstcake, gemaakt van kleefrijst, water en soms suiker. De mochiballetjes kunnen zo gegeten worden, maar vaker nog worden ze gevuld met de lekkerste ingrediënten,denk daarbij aan mango, matcha, lychee, sesam, kokos, maar ook rode bonen. Ja, echt, rode bonen. die moet je op zijn minst een keer proberen. You can thank me later! Van deze ingrediënten wordt een pasta gemaakt waar het rijstdeegballetje eenvoudig mee gevuld kan worden. Voor een echte smaaksensatie wordt mochi soms ook voorzien van een heerlijke topping, zoals matchapoeder of sesamzaadjes.

Mochi vullen met ijs? Ook dat is mogelijk en misschien de leukste en lekkerste manier om mochi te leren kennen! 

Mochi kan zowel hartig als zoet worden gegeten, maar wij houden het vandaag even bij de zoete variant. 

Mochi Mochi Mochi

Hoe wordt Mochi gemaakt?

De kleefrijst wordt een aantal uren gestoomd en daarna tot een lobbig mengsel geslagen. De structuur valt tussen een lobbige pasta en een plakkerig deeg. is het vloeibaar? Is het vast? Nobody knows! Het deeg kan in elke gewenste vorm gemaakt worden, maar wordt vaak tot een balletje gevormd. Ook zien we regelmatig vierkante blokjes en voor de echte creatievelingen worden er hele figuren gekneed, zoals katenhoofdjes. CUTE! 

Het bewerkingsproces van het deeg is een stuk minder cute, en ontzettend arbeidsintensief. Mits het op de orginele manier gemaakt wordt. Zoals eerder beschreven wordt kleefrijst geweekt en gestoomd. Daarna komt het mengsel in een grote stenen vijzel en wordt het deeg met grote houten hamers letterlijk "gehamerd" tot een kleverig deeg. Meerdere personen werken aan één deeg. Mochi wordt daarom nog maar op weinig plekken op de autthentieke manier gemaakt, jammer, maar wel begrijpelijk. 

De balletjes kunnen zo gegeten worden of worden gevuld. Wij zijn dol op de gevulde varianten, maar staan er zeker ook niet van te kijken als we de gewone mochi binnenkort ook aan ons favorietenboekje toevoegen. 

Wanneer eet je Mochi? 

In Japan wordt mochi officieel gegeten met nieuwjaar; een beetje zoals wij oliebollen eten. Maar gelukkig kun je tegenwoordig elke dag van het jaar schaamteloos genieten van je Mochi! Het is altijd en bijna overal verkrijgbaar. Van oudsher wordt mochi ook geserveerd bij de geboorte van een baby of een aantal dagen na een huwelijk. Is weer eens iets anders dan beschuit met muisjes en bruidssuiker! 

Daarnaast wordt in Japan ook Mochi uitgedeeld op Children's Day en Girls' Day. Dit om de gezondheid en het geluk van kinderen en jonge vrouwen te vieren. Mooi idee, toch! 

Sinds kort horen we ook dat Mochi graag gegeten wordt als ontbijt in de vorm van pannenkoeken -  of bij pannenkoeken - of zelfs kort gebakken met sojasaus en zeewier. Zo wordt Mochi écht een veelzijdig gerechtje en zijn er geen restricties meer aan eetmomenten! YES! Oh en Mochi for breakfast? I am in! 

Hoe eet je Mochi? 

Mochi eet je het liefst in kleine stukjes, door te bijten of te snijden. Het kleverige deeg is natuurlijk een stimulator voor stikkingsgevaar. Vooral ronsom festiviteiten waarschuwt Japan haar mensen op het stikkingsgevaar bij Mochi en legt hen uit hoe het gegeten moet worden. Better safe then sorry. Toch belanden er jaarlijks nog genoeg Japanners in het ziekenhuis door een plakkende Mochi. Lesson learned - kauwen dus! 

Zoals je ziet - Mochi kan eindeloos ingezet worden en is oprecht een van onze favoriete Aziatische snacks. Het proberen waard dus! 

JE SHOPT ONZE MOCHI VARIANTEN HIER!