Terug naar blog

Waarom vis zo gezond is: Omega 3

maandag 2 april 2018 | Geschatte leestijd: 3 minuten

Waarom vis zo gezond is: Omega 3

Waar het eten van vis voor de een als een waar feestje wordt beschouwd, wordt het voor de ander vaak als het tegenovergestelde ervaren. Een gulde middenweg kent men niet als het aankomt op het eten van dit product. Het eten van vis kan echter wel een erg belangrijke invloed hebben op je gezondheid! Ongetwijfeld is het je wel eens verteld dat minstens een keer in de vis eten erg gezond voor je is. Maar wat zijn de effecten van het consumeren van vis nu precies? En wat doen ze voor het gezond houden van je lichaam? In deze blog vertellen wij je graag waarom je wekelijks een stukje vis (of een vergelijkbaar product) zou moeten toevoegen aan je maaltijden.

Omega 3

Hetgeen wat vis zijn gezonde karakter geeft, zijn de belangrijke omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam. De 3 bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur(EPA) en docosahexaeenzuur(DHA). Waar ALA een plantaardig omega 3-vetzuur is, staan EPA en DHA bekend als visvetzuren. Ieder van deze vetzuren zijn te winnen uit verscheidene producten. We zetten de producten voor je op een rijtje:

  • ALA is vooral te winnen uit lijnzaadolie, en in kleinere hoeveelheden uit sojaolie en raapzaadolie.
  • ALA bevindt zich ook in walnoten of plantaardige boters. In erg kleine hoeveelheden is ALA ook te vinden in vlees.
  • EPA en DHA zijn vooral te vinden in de vette vissoorten zoals zalm, haring en markreel. Echter zijn deze vetzuren in een mindere mate ook te vinden in schaal- en schelpdieren.

Vooral ALA is een belangrijk vetzuur die essentieel is voor het lichaam. Aangezien het lichaam niet in staat is om deze stof zelf te produceren, kun je deze vetzuur alleen via voeding binnen krijgen. Uit ALA maakt het lichaam de vetzuren EPA en DHA aan.

Vegetariër?

Wat te doen als je vegeratïer of niet zo’n liefhebber van vis bent? Geen paniek! Naast plantaardige margarines en noten, kun je deze vetzuren ook uit supplementen halen. Er zijn diverse visolie supplementen op de markt die de stoffen EPA en DHA bevatten.

De gezondheidsvoordelen

Het eeuwenoude advies dat één stukje vis eten in de week gezond zou zijn, is dus wel degelijk waar! Maar waar is het nou precies gezond voor?

    • Hersenfuncies

Het consumeren van omega 3 staat bekend om het positieve effect op de hersenen. Zo kan het baat hebben bij gedragsstoornisen als ADHD.

    • Hart- en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat bij inname van 1 gram EPA en DHA per dag, het risico op hartziekten verlaagd wordt.

    • Verhoogde bloeddruk

Bij een inname van 4 gram EPA en DHA per dag, wordt de bovendruk aanzienlijk verlaagd.

Je wekelijkse portie vis

Ondanks dat het eten van een heerlijke hollandse nieuwe of een stukje zalm erg goed is voor je gezondheid, is het belangrijk om dit niet al te vaak te doen. Zoals vele producten heeft het consumeren van te veel vis ook een aantal negatieve effecten. Zo kan teveel vis bijvoorbeeld zorgen voor een te hoog cholesterol, wat op zijn tijd weer kan zorgen voor hart- en vaatziekten. Eet daarom niet meer dan je wekelijkse portie vis! De de Chili Gember Knoflook Woksaus van Asian Home gourmet past perfect bij een heerlijke wok met garnalen. Zo wordt je avondmaal nog beter!

Reageer over: Waarom vis zo gezond is: Omega 3

Menu