Terug naar blog

Zelf noodles maken?

vrijdag 9 maart 2018 | Geschatte leestijd: 5 minuten

Hoe gebruik je noodles?

De Aziatische keuken is zonder twijfel een van onze favorieten! De keuze in deze keuken is vaak ruim doordat je gerechten naar je eigen smaak kunt samenstellen. Van de basis, de proteïne, de groenten, tot het sausje. De basis ingrediënten van een Aziatische maaltijd zijn vaak de welbekende noodles. Dit product is dan ook onmogelijk weg te denken uit de Oosterse keuken. Door de populariteit van Aziatische gerechten, is dit bestandsdeel in supermarkten wereldwijd te vinden. Ook in Nederland vind je dit product in vele soorten en maten! Maar heb je er ooit aan gedacht om noodles wel eens zelf te maken? Dit is vaak nog lekkerder dan de instant noodles uit de vele supermarkten. In deze blog vertellen we jou graag hoe je op de beste en lekkerste manier deze Oosterse pasta kunt maken en bereiden!

Noodles: de Oosterse pasta

Bij noodles wordt er vaak gedacht aan de lange witte slierten, zoals mihoen, die je kunt vinden in vrijwel ieder Aziatisch restaurant. Noodles zijn echter een vorm van pasta. Bij het woord pasta denkt men vaak aan de vele soorten pasta’s die Italië rijk is. Om die reden zijn noodles in de volksmond ook wel beter bekend als Oosterse of Aziatische pasta. Ondanks het Italiaanse beeld dat rondom het woordje pasta ontstaat, komt pasta oorspronkelijk uit China. Het verhaal gaat dat het deeg van Noodles ook ouder is dan die van de Italiaanse pasta. Leuk feitje: 10 jaar geleden werden er in een Chinese staat 4000 jaar oude noodles gevonden, wat tot nu toe de meest bekende en oudste noodles zijn! Oosterse pasta wordt altijd bereid door het een paar minuten te koken in kokend water. Noodles worden gemaakt van ongerezen deeg en vallen hierdoor onder de deegwaren categorie. Er zijn vele soorten noodles die elk hun eigen ingrediënten hebben. Laten we eens kijken naar de meest bekende:

 • Mihoen: Deze noodles zijn gemaakt van rijstebloem, en worden in meerdere Aziatische gerechten gebruikt. Vaak is dit als basis van een wok gerecht of loempia’s.
 • Bami is gemaakt van tarwemeel en is van oorsprong een Chinees product. Dit product stamt af van de naam bakmie, wat noedels voor vlees betekent. Bami heeft zijn naam te danken aan zogeheten Min Nan Chinese taal. Zoals de vertaling luidt, wordt bami vaak gebruikt bij gerechten waarbij vlees wordt gegeten.
 • Mie: Net als bami zijn deze noodles gemaakt van tarwemeel. Mie is echter redelijk dik vergeleken bij andere noodle soorten.
 • Eiernoodles zijn gemaakt van ei en tarwemeel en hebben vaak een ietwat gelige kleur. Deze noodles worden onder de Nederlandse bevolking vaak gebruikt om mee te wokken. Dit komt mede door de korte kooktijd!
 • Rijstnoodles: Zoals de naam waarschijnlijk al doet voorspellen, worden rijstnoodles gemaakt van rijstbloem. Vaak wordt deze soort gebruikt om mee te roerbakken; heerlijk in combinatie met vis!
 • Ramen: deze noodles worden gezien als de benaming voor noodle soep. Echter zijn ramen de noodles die in deze soep gebruikt worden, en niet de soep zelf.

Hoe maak je noodles zelf?

De vele soorten noodles die zijn besproken in dit artikel, zijn stuk voor stuk te vinden in Nederlandse supermarkten maar zijn ook heerlijk om zelf te maken. In deze blog kiezen we voor het maken van Ramen. Deze noodles zijn zowel perfect te gebruiken in een wokgerecht als in een overheerlijke soep!

Benodigdheden:

 • Pastamachine
 • 5 eieren
 • 800 gram tarwebloem + extra bloem voor het bestuiven de pasta
 • 125 ml water
 • Sesamolie
 • Zout, peper, chili- en knoflookpoeder naar smaak

Nu je de benodigdheden weet en daar (hopelijk) een boodschappenlijstje van hebt gemaakt, kunnen we kijken naar hoe je Ramen maakt:

 • Voeg de 5 eieren, 800 gram bloem, water, sesamolie en specerijen toe in een een kom. Kneed het geheel tot een elastisch deeg. Let op: het is belangrijk dat het deeg niet te hard is!
 • Wikkel het elastische deeg in vershoudfolie en laat het rusten in de koelkast. Dit kan variëren van minaal 30 minuten tot 1 hele dag. Het is belangrijk om dit zelf even in de gaten te houden.
 • Haal het deeg uit de koelkast wanneer het kan. Bestuif van de te voren je aanrecht met een grote hoeveelheid bloem, zo zorg je ervoor dat je deeg niet gaaat vastplakken.
 • Verdeel het deeg in gelijke stukken en druk het plat en haal ze stuk voor stuk door de pasta machine. Neem een van de kleinste standen zodat het deeg zo plat mogelijk wordt.
 • Zet het spaghetti opzetstuk op de pastamachine en haal het met bloem bestoven deeg door de machine. Leg het gewenste aantal noedels terug op het bloem bestoven aanrecht.
 • Kook de verse ramen 2 minuutjes en klaar ben je!

Eet smakelijk!

Nu je weet hoe je zelf verse Ramen noodles maakt, ben je nog maar één stap verwijderd van een heerlijke maaltijd. Zoals we eeder al hebben benoemd, kun je van je zelfgemaakt Noodles een heerlijke Ramen soep maken. In combinatie met een van de soeppasta’s van Asian Home Gourmet maak je het geheel af. Eet smakelijk!

Reageer over: Zelf noodles maken?

Menu