Ontdek alles over vissaus

Ben jij ook een echte viseter? Dan ben je vast en zeker al bekend met een aantal verschillende vissauzen. Want een lekker visje is natuurlijk niets zonder overheerlijke vissaus, dat denken in ieder geval de meeste Nederlanders. In Azië denken ze heel anders over vissaus, hier gebruiken ze het namelijk meer als een smaakmaker dan als saus voor over de vis. Zoals wij in het Westen zout gebruiken, gebruiken de Aziaten vissaus. Aziatische gerechten op tafel zetten? Zorg dan dat je altijd een goede vissaus in huis hebt! Maar hoe wordt vissaus nu eigenlijk gemaakt? Welke ingrediënten maken de vissauzen zo lekker? En in welke recepten komen de vissaus het meest tot z’n recht? Lees deze blog snel verder en kom achter alle geheimen van vissaus en de Aziatische gewoontes met vissaus!

Welke vissauzen zijn er eigenlijk allemaal?

Er zijn heel veel verschillende vissauzen en elke vissaus is weer lekker bij een ander soort gerecht. Hieronder worden een aantal vissauzen aan je uitgelegd:

  • Vissaus voorgefrituurde vis van Oyster Brand:
    Deze vissaus is zeer geliefd in Thailand en Vietnam en wordt daar gezien als een echte smaakmaker. Deze vissaus wordt gemaakt van gefermenteerde anjovis en heeft een krachtige kruidige vissmaak. Combineer deze vissaus met knoflook, chili en limoen om de smak te verfijnen. Ten slotte kan deze vissaus ook gebruikt worden als dipsaus voor gefrituurde vis!
  • Vissaus King Lobster:
    Deze saus heeft een goudbruine kleur en is dun vloeibaar. Ook deze vissaus wordt gemaakt van ansjovissen waardoor er een pikante vissmaak ontstaat. Deze vissaus is ideaal te gebruiken bij saldes, soepen en bijvoorbeeld voor de bereiding van pad thai. Probeer het ook eens als dipsaus voor bij de loempia’s. Smullen!
  • Vissaus Ca Com:
    Deze vissaus is net als de andere vissauzen te gebruiken als smaakmaker. Daarnaast kun je met deze vissaus vis en vlees heerlijk marineren! Daarnaast kun je ook met deze saus verschillende recepten op smaak brengen, zoals tom ka soep en verschillende currys. Het poberen waard!

De ingrediënten van vissaus

Over het algemeen bevat Aziatische vissaus drie ingrediënten, namelijk: ansjovis, zout en suiker. In elke vissaus is de verdeling hiervan anders. Zo kan een vissaus net iets zouter zijn dan de andere. Probeer een aantal vissauzen uit en kom erachter welke het beste bij jou smaak past. De verdeling van de ingrediënten is dan ook meteen de reden dat de ene vissaus juist heel lekker is als marinade, terwijl de andere vissaus goed tot z’n recht komt als smaakmaker. Bijna alle vissauzen kun je gebruiken als dipsaus bij verschillende snacks. Heb je binnenkort een feestje? Dan kun je de lekkerste Aziatische snacks met een heerlijke dipsaus serveren.

Recepten inspiratie met vissaus

Een lekker Aziatisch gerecht eenvoudig zelf op tafel zetten? Dat kan! Met de juiste vissaus erbij kan het gerecht geen mislukking meer worden. Geen inspiratie voor een Aziatisch gerecht? Neem dan bijvoorbeeld zelfgemaakte kipsaté of gevulde slarolletjes. Voeg er een aantal eetlepels vissaus bij en er zal geen gebrek zijn aan smaak.

Andere Aziatische sauzen

Naast vissaus raden wij het aan om ook eens alle andere Aziatische sauzen te proberen. De bekendste Aziatische saus hier in Nederland is toch echt de chilisaus. Deze saus wordt hier in het Westen al regelmatig gebruikt als saus voor bij de loempia’s, tosti’s of om heerlijk in te wokken. Houd je van pittig eten? Probeer dan eens de Sriracha Flying Goose chilisaus eens uit. Een andere saus uit Azië die zeer bekend is, is de sojasaus. Ook deze wordt al regelmatig gegeten hier in Nederland, denk maar eens aan sushi, dan denk je waarschijnlijk ook meteen aan sojasaus. Maar sojasaus is nog bij veel meer gerechten lekker! Haal het in huis en probeer het uit. Ten slotte zijn er ook nog een behoorlijk aantal lekkere Aziatische woksauzen. Ben je een wokfan? Dan kun je ze een voor een eens uitproberen.

Op Asianfoodlovers.nl vind je verschillende vissauzen maar ook alle andere Aziatische sauzen. Proef de smaak van Azië!