Dit zijn de (Aziaitische) foodtrends voor 2024

Van “swicy” tot aan gochujang en van health benefits tot aan instant noodles, dit zijn de (Aziatische) foodtrends van 2024.

Ieder jaar vinden we het leuk om in alle data, social media kanalen en rapporten te duiken om te zien wat jaar ons gaat brengen op het gebied van foodtrends. Wij hebben de volgende voor je op een rijtje gezet. Sla ze op, onthoud ze en gebruik ze zodat jij ook dit jaar lekker met de trends mee gaat.

 

Gochujang

Deze pasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, chilipaste en kleefrijst is zeker niet nieuw, maar zagen we het afgelopen jaar flink in bekendheid groeien. We verwachten dat dit product dit jaar ene nog grotere opmars zal gaan maken. Deze pittige pasta heeft een zoetere smaak dan je misschien zou verwachten en bevat zoveel rijke smaken dat het de ideale basis is voor heel veel sauzen en dips. Maak er SamYang look-a-like noodles mee of heerlijke Koreaanse Fried Chicken.


De Koreaanse keuken

Met een hele grote dank aan Tiktok zien we de liefde voor de Koreaanse keuken ontzettend groeien in 2024. Dit komt mede door de Instant Noodle Hype rondom Samyang, Kimchi en Tteokbokki. We zijn ons meer en meer gaan verdiepen in de Koreaanse keuken en bestellen massaal veel vaker Bulgogi, Bibimap en Gimbap. Ook Gochujang is een mooie voorbeeld van de groeiende liefde voor de Koreaanse keuken.

 

“Swicy”

Het zou 2024 niet zijn zonder een goede “afko”, niet waar? “Swicy” is wat ons betreft dé afkorting van dit komende jaar. Swicy staat voor een onverwachte pittigheid, oftewel een goede kick in producten of gerechten waarbi je het niet zozeer verwacht. Bijvoorbeeld taartjes en gebakjes, maar ook de lichtzoete, maar zeer pittige smaak van bijvoorbeeld SamYang Noodles vallen hieronder.


Health Benefits

We zien dat er steeds vaker gekozen wordt voor producten en gerechten met health benefits, zeker in het begin van het jaar waarin iedereen met volle overtuiging aan zijn goede voornemens begint; minder drinken, gezonder eten, minder stress en meer balans en buiten zijn. Ondanks dat er in de derde week van januari al heel wat voornemens zijn gensneuveld, ook bij Team Asian Food Lovers, zien we wel dat we sommige gewoontes iets beter volhouden. We kiezen sneller voor een gezonder, duurzamer alternatief, lichter in caloriën en eigenlijk net zo lekker. Kokoswater is daar een mooi voorbeeld van.


Meer zelf koken – maar wel met de juiste informatie

We hebben alle maaltijdbezorgers wel een beetje uitgespeeld en wekelijks aanschuiven in een fijn restaurant is ook niet meer iets waar onze bankrekening persé heel blij van wordt, dus gaan we meer thuiskoken. Maar dan wel makkelijk, of op zijn minst met een eenvoudige uitleg. Foodboxen doen het steeds beter, waarbij de ingrediëten gewoon op je deurmat geleverd krijgt, met een duidelijke en eenvoudige instructie, zelfs als de bereiding iets meer moeite vraagt. Makkelijk en snel eten doen we graag, maar we sloven ons in het weekend ook graag een beetje meer uit tijdens ons datenight-in.


Paddenstoelen

In het kader van duurzaamheid en dierenleed kiezen we vaker voor een vleesvervanger. Paddenstoelen zijn een mooi alternatief vanwegen hun vlezige textuur en eindeloze opties. Verschillene paddenstoelen hebben verschillende smaken en structuren, waardoor je altijd gevarieerd eet. Vooral Shiitake en Enoki doen het goed in 2024.


Instant Noodles

We noemden ze al een even in dit artikel; Instant noodles. Een trend die zich vanuit 2023 volop doorzet in dit jaar; instant noodle upgrades. Instant noodles eten is al lang niet meer een pakje overtrekken en dit toevoegen aan kokend water. We voegen verschillende producten toe om er een volwaardige maaltijd van te maken of de spiciness iets uit te balanceren. Denk aan kewpie mayonaise en cheddar kaas, maar ook aan Ramen Eieren, Paksoi, dumplings en rijstcakes. Uitgebreide ramen vind je steeds vaker terug in onze keukens én ook in de keukens van restaurants.