Kitchari
Mungbonen en basmati rijst
India
- Hoofdgerecht
- 4 personen
- 50
- Mild
Indiase kitchari is een heerlijke mungbonencurry en staat bekend om zijn ontgiftende eigenschappen! Het is een veganistisch gerecht en je kunt variëren met de groenten die je toevoegt. Een echte boost voor je immuunsysteem en spijsvertering!
Ingrediënten
5 cm verse gember, geraspt
1 L water
400 g groenten
Zout, naar smaak
Bereidingswijze voor Kitchari
- Begin ruim van tevoren met het weken van de mungbonen. Doe dit minstens 4 uur van tevoren in ruim water en voeg een lepel appelciderazijn toe. Het is het beste om ze de dag ervoor te weken.
- Schil de gember en rasp hem fijn. Verhit kokosolie in een grote (wok)pan en voeg gember, komijn, venkelzaad, nigellazaad, kaneelstokjes, kruidnagel en kardemom toe. Roerbak kort tot de aroma's van de kruiden vrijkomen. Voeg dan de geweekte mungbonen en de rijst toe. Roerbak deze ook kort
- Voeg vervolgens het laurierblad, de wortelen en de zoete aardappel toe en giet er 1 liter water en de kokosmelk bij. Goed mengen.
- breng het aan de kook en zet het vuur lager. Laat het ongeveer 20 minuten sudderen.
- Voeg de rest van de groenten toe. Roer goed en voeg de garam masala en kurkuma toe.
- Laat nog 10 minuten sudderen. Proef het gerecht en voeg naar smaak een beetje zout toe. Het is belangrijk om constant te roeren om verbranding te voorkomen.
- Controleer of de mungbonen en de rijst voldoende gaar zijn. Is dat zo? Uw zelfgemaakte kitchari is klaar!
Serveertip
Als garnering kunt u er wat koriander en citroensap overheen doen