Rendang, eenvoudig en overheerlijk
Rendang, eenvoudig en overheerlijk
Indonesisch
- Hoofdgerecht
- 8 personen
- 180
- Medium
Duik in de wereld van rendang, het hartverwarmende, rijk gekruide stoofgerecht uit Indonesië. Deze slow-cooked sensatie, boordevol exotische specerijen en mals vlees, smelt in je mond en brengt je smaakpapillen naar hogere sferen. Perfect voor een knusse avond of om je vrienden culinair te imponeren. Elk hapje is een vleugje paradijs!
Ingrediënten
- 0,5 citroen
- 3 uien
- 6 tenen knoflook
- 400 ml water
- 400 ml melk (kan vervangen worden door water)
- 100 ml plantaardige olie
- 1250 g rund stooflappen (riblap, sukadelap of runderlap)
- 5 Salam blaadjes
Bereidingswijze voor Rendang, eenvoudig en overheerlijk
- Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Meng het vlees met de tamarinde pasta en het sap van een halve citroen. Maak daarna de boemboe (kruidenpasta). Gebruik hiervoor een vijzel of keukenmachine. Pureer eerst de ui, de knoflook en de kemirinoten. Voeg hier laos, gember, kurkuma, citroengras, sambal en trassi aan toe. De trassi kan wat sterk ruiken maar maak je geen zorgen, dit proef je niet terug. Pureer alles tot een gladde pasta.
- Doe de olie in een pan met een dikke bodem en laat goed heet worden. Schroei het vlees in etappes aan. Het vlees hoeft nog niet door en door gaar te worden. Schep het vlees uit de pan en zet apart. Laat de olie in de pan zitten en fruit hierin de boemboe (kruidenpasta). Wanneer de kruidenpasta na een aantal minuten geurig is, voeg je het vlees weer toe aan de pan. Voeg water, melk en kokoscremeblok toe aan de massa en laat het blok oplossen. Voeg daarna de palmsuiker, Indisch laurier en limoenblad toe.
- Laat de rendang op een laag vuur met de deksel op de pan stoven en schep elke 20 minuten om. Na twee uur kun je proeven en het gerecht op smaak brengen met peper, zout of een bouillonblokje. Laat daarna nog minimaal een uur stoven, liever langer.
- Haal de deksel van de pan. Hoe langer je het vanaf nu laat stoven, hoe meer de rendang indikt. Het is nu persoonlijke voorkeur of je de rendang sauziger houdt, of laat droog stoven. Authentiek wordt de rendang droog gestoofd. Let dan wel goed op dat de rendang niet aanbrandt dus blijf goed roeren! Serveer de rendang met rijst, gebakken uitjes en kroepoek.
Serveertip
Is het vlees wat moeilijk te snijden? Leg het een uur in de diepvries van tevoren.