Terug naar blog

5 Aziatische foodtrends van 2022

woensdag 19 januari 2022 | Geschatte leestijd: 4 minuten

Foodtrends 2022

Met de komst van het nieuwe jaar, komen er natuurlijk ook weer nieuwe trends om de hoek kijken. Foodtrends in dit geval. Wij zijn de afgelopen tijd in verschillende onderzoeken gedoken en hebben daarmee een mooi lijstje kunnen samenstellen met trends die jij niet wilt missen in 2022. Uiteraard lichten wij vooral de Aziatisch gerelateerde trends uit! 

Van vegan gerechten tot TikTok recepten, veel passeert de revue! Wie zien ook trends die al eerder ontstonden, maar zich nu nog meer uitbreiden, verbeteren of juist specifieker worden, zoals vegan eten en fusion gerechten. 

 

Vegan

Dat vegan eigenlijk al lang geen trend meer is weten we, maar toch wordt deze manier van eten steeds populairder. We worden ons steeds meer bewust van wat we eten en daarnaast worden ook de plantaardige producten steeds eenvoudiger verkrijgbaar én lekkerder. De tijden dat je vegan kip at die naar karton smaakte zijn echt voorbij.

Gelukkig biedt de Aziatische keuken van zichzelf al heel veel vega(n) opties, waardoor dit een heerlijke keuken is voor vegan maaltijden.

 

Koreaanse invloeden

Na die ene beruchte Netflix serie is Koreaans eten steeds geliefder geworden. We aten natuurlijk al regelmatig kimchi en bibimap, maar een product dat zijn opmars maakt is Gochujang. Een Koreaanse pittige chilipasta op basis van sojabonen. Heerlijk in marinades, maar bijvoorbeeld ook in een dressing of mayonaise. Ook een goede combinatie met Topokki; koreaanse rijstcakes. 

 Hotteok

Kip

Kip, het meest veelzijdig; zeggen ze. And boy were they right. Kip is niet meer weg te denken uit onze gerechten en menu’s. Het liefst wel in een hip jasje. Letterlijk. Vooral gepaneerde kip zien we steeds meer terugkomen. Niet alleen naast de friet met appelmoes, maar juist om je instant noodles te pimpen, een rijstgerecht extra crunch te geven of als snack. Wanneer we nu aan KFC denken, denken we aan Korean Fried chicken, burgers worden standaad met kip gemaakt en wat dacht je van een lauwwarme pokébowl. Daarnaast is kip ook één van de producten waar veel en goede, plantaardige vervangers van gemaakt worden, waardoor jij samen met vegan en niet-vegan vrienden toch “hetzelfde” kun eten.

 

Klassiekers in een 2.0 jasje

Uit veel onderzoeken komt naar voren dat we stiekem hunkeren naar ons leven vóór de pandemie. Nouja, stiekem… We hechten veel waarde aan “nostalgie” en proberen deze te creëren door klassieke gerechten te eten. Maar dan wel met een 2.0 jasje. We zijn met zijn allen massaal de keuken in gedoken en hebben onze gerechten kunnen finetunen. Ook onze klassiekers, juist onze klassiekers. We maken het niet meer zoals vroeger, maar logischer en gezonder. Neem bijvoorbeeld instant noodles. Die aten we vroeger nog net niet rechtstreeks uit het zakje. Tegenwoordig bakken we met de meegeleverde kruiden ons vlees en voegen we verse groentes toe of voegen we eieren en Japanse Mayonaise toe voor een romige bouillon, om zo optimaal te kunnen genieten van deze verpakte noodles.

Fusion

Met de komst van sociale media als TikTok komen we steeds meer bijzondere gerechten tegen. Culturen en keuken worden schaamteloos met elkaar gecombineerd met échte foodtrends al resultaat. Wie kent de sushipizza of sushi-quesedilla niet? Deze manier van eten gaan we steeds meer tegen komen. We willen eten waar we zin in hebben en houden dan minder rekening met regels en etiquette, want je kunt zin hebben in bubbels en bitterballen, maar ook in bier en kaviaar. Zo zal het ook met maaltijden gaan. Dit is overigens al iets dat we langer zien, denk maar aan de pizza met friet (????), maar zal in 2022 nóg gebruikelijker worden. Wij maakten vorig jaar al Aziaitische Nacho’s en deze week nog Aziatische popcorn. Lekker! 

Deze trends zijn samengesteld uit verschillende onderzoeken en hebben allemaal een Aziatisch tintje, of we hebben de trend bekeken met een Aziatisch insteek! Ga jij mee met een van deze trends? 

Reageer over: 5 Aziatische foodtrends van 2022

Menu