Aziatische eetgewoonten: Eten met stokjes

Wereldwijd zijn mensen bekend met het eten van maaltijden met eetstokjes. In Nederland worden deze stokjes ons vaak toegereikt in sushi restaurants, wokrestaurants of Aziatische restaurants. De stokjes zijn onder de Nederlandse bevolking dan ook vaak bekend als iets typisch Aziatisch. Maar waar komt dit soort bestek precies vandaan? En welke verschillen zijn er?

Het onstaan van eetstokjes

Het is bekend dat Chineze mensen zo’n 5000 jara geleden begonnen met het eten met eetstokjes. Hierdoor is het één van de oudste tradities die dit land kent. Vroeger, toen men nog kookte in grote ijzeren potten die boven het vuur hingen, werden stukjes hout van de boom gehaald waarmee ze het eten uit de potten haalde. Dit werd gedaan omdat de potten vaak erg lang heet bleven, en dit de enige manier was om veilig eten uit de hete potten te halen. Waar in het Westen vlees en vis vaak in zijn geheel worden bereid, bereiden ze voedsel in het Oosten vaak in stukjes. Dit maakt het eten met stokjes dan ook een stuk makkelijker. Na zo’n 2000 jaar werden de stukjes hout vervangen door het soort eetstokjes dat wij tegenwoordig kennen. Dit bewijs is terug te vinden in de eeuwenoude Chinese geschriften. Rond 1000 voor Christus in China, werden er eetstokjes gevonden die waren gemaakt van ivoor. Rond deze tijd maakte de Chineze bevolking ook stokjes van geslepen botten, brons en zilver. Ronde zilveren eetstokjes dwalen een aantal verhalen. De mythe luidt dat de zilvere eetstokjes zwart kleurde wanneer het eten vergiftigd werd. Voor de bange bevolking ideaal dus! Maar hoe zit het tegenwoordig met eetstokjes?

Het verschil in eetstokjes

De verschillen in stokjes zit hem in de Chinese en Japanse stokjes. De chinese zijn vaak recht, en hebben een recht uiteinde. De Japanse stokjes daarentegen lopen van een rechte bovenkant naar een spitse punt, en zijn vaak gelakt. De Chinese stokjes zijn gemiddeld zo’n 5 cm langer dan de Japanse stokjes, wat een reden heeft. Eten in China wordt namelijk vaak op schalen opgediend waar men met meerdere van eten. Door de lengte van de stokjes is het eenvoudiger om het eten te pakken zonder dat zij elkaar continue in de weg zitten. In Japan is het gebruikelijk dat ieder persoon een kommetje met daarin de maaltijd geserveerd krijgt. Hierdoor hebben de Japanners minder lange stokjes nodig. Echter hangt de lengte van de eetstokjes ook af van het geslacht. Mannen hebben vaak langere stokjes dan de vrouwen, en kinderen hebben de kleinste!

Eetstokjes en het milieu

Wanneer wij in het Westen te maken krijgen met eetstokjes, zijn deze stokjes vaak gemaakt van kunststof en beeldig versierd. Hoewel deze eetstokjes ook bestaan in Aziatisch landen, worden in China jaarlijks zo’n 80 miljard eetstokjes geproduceerd die vooral worden distribueert naar Japan. Voor 15 miljard houten weggooi eetstokjes zijn zon Niet zo goed voor het milieu dus! De regering roept om deze reden de bevolking op om eetstokjes te gebruiken die je kunt afwassen en dus kunt hergebruiken. Dit zal de bossen uiteindelijk positief beïnvloeden!

Eetstokjes en Etiquette

Het eten met eetstokjes kent ook zo zijn do’s en don’ts. Dit zijn de belangrijkste don’ts:

  • Een eetstokje in het eten prikken
  • De stokjes aanraken met je mond of tong
  • Vlees proberen te snijden met je stokje
  • Wijzen met de eetstokjes
  • De eetstokjes op gemeenschappelijke schalen laten liggen

Aan de slag met eetstokjes

Nu je de nodige informatie hebt over het eten met eetstokjes, weet je hoe je dit typische Aziatisch bestek het beste kunt gebruiken. Mocht het je nou niet lukken om met eetstokje te eten, dan hebben we één tip voor je: heb geduld! Met eetstokjes eten is niet zo makkelijk als het lijkt, maar oefenig baart kunst!