Terug naar blog

Weten hoe je de perfecte sushirijst kookt? Lees snel verder!

maandag 2 januari 2017 | Geschatte leestijd: 5 minuten

Dol op sushi? Probeer het zelf thuis eens te maken. Het geeft gegarandeerd plezier in de keuken en het is ook nog eens lekker ook. Toch is het wel een kunst om perfecte stukjes sushi op tafel te krijgen en dat is ook niet gek, want een sushi chef doet er jaren over om dit te leren. De opleiding tot sushi chef duurt minimaal vijf jaar en daarbij heeft het enorm veel doorzettingsvermogen nodig om deze opleiding af te ronden. Het is dan ook niet erg als je geen perfecte stukjes sushi op tafel serveert, het gaat om het idee en om de plezier die je eraan beleeft! Sushi zelf maken begint met het koken van de sushirijst en ook dat is niet eenvoudig, daarom leggen wij het kunstje uit en maak je een goede start!

Wat heb ik nodig voor de perfecte sushirijst?

Werken met de juiste ingrediënten en benodigdheden maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Ze zeggen wel eens: ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. Om je goed voor te bereiden op het koken van de sushirijst heb je natuurlijk wel wat kookgerei nodig. Zo kun je alvast een pan, vergiet en een spatel klaar leggen. Daarnaast is het ook handig om aluminiumfolie in huis te hebben. Waarvoor? Daar komen we later op terug. Naast kookgerei heb je natuurlijk ook de juiste ingrediënten nodig:

  • 300 gram sushirijst – te bestellen op Asianfoodlovers.nl
  • 5 eetlepels sake – te bestellen op Asianfoodlovers.nl
  • 7 eetlepels zoete rijstazijn – te bestellen op Asianfoodlovers.nl
  • 4 eetlepels suiker – Haal het in de dichtstbijzijnde supermarkt
  • Halve eetlep zout - Haal het in de dichtstbijzijnde supermarkt
  • Halve liter water

Alles in huis? Zorg dan dat alles netjes klaar ligt en dat je begint in een opgeruimde keuken!

De stappen voor de perfecte sushirijst

Zijn all ingrediënten binnen, liggen de ingrediënten klaar en heb je de keuken opgeruimd om te kunnen beginnen? Dan ben je goed voorbereid en kun je aan het moeilijkste gedeelte van zelf sushi maken beginnen: de rijst koken. Hieronder vindt u stap voor stap uitgelegd hoe je sushirijst moet koken. Een tip, neem alle tijd en heb geduld!

Stap 1: de rijst wassen

Sushirijst koken begint met het goed wassen van de rijst. Dit doe je door de sushirijst in het vergiet te leggen en er koud water overheen te laten stromen. Wanneer het water wat er uit het vergiet loopt transparant is, dan is de sushirijst schoon. Het is belangrijk om de rijst goed te laten uitlekken.

Stap 2: Het koken van de rijst

Zet een pan, die groot genoeg is, op het vuur en doe bij het water de sake. Daarna kun je de rijst toevoegen. Wanneer het water kookt kun je de rijst een aantal keer doorroeren, hierbij is het belangrijk om het vuur zo laag mogelijk te zetten. Ten slotte is het van belang om de pan af te dekken met aluminiumfolie en daarop de deksel, zodat de stoom in de pan blijft.

Stap 3: Het garen van de rijst

Wanneer stap 2 voltooid is, kun je de sushirijst 20 tot 30 minuten op laag vuur laten staan. Na deze 20 tot 30 minuten kun je controleren of het vocht in de pan al verdampt is. Is het vocht verdampt? Dan is de rijst gaar. Je kunt natuurlijk ook even de rijst zelf proeven!

Stap 4: Breng de rijst op smaak

Als je een sushiliefhebber bent, weet je dat de smaak van sushirijst anders is als de smaak van gewone rijst. Maar hoe komt dat? Dat komt door een mengsel van rijstazijn, het zout en de suiker die toegevoegd wordt aan de rijst. Dat is dan ook meteen de inhoud van stap 4. Roer de bovengenoemde ingrediënten tot een glad mengsel en voeg het daarna toe aan de rijst. Ook dan moet je het nog even goed doorroeren.

Stap 5: Het afkoelen van de rijst

Sushirijst kun je pas gebruiken als het koud is, daarom is het belangrijk om de gekookte sushirijst goed te laten afkoelen. Is de rijst goed afgekoeld? Dan heb je perfecte sushirijst voor je zelfgemaakte sushi!

Bespaar werk, neem de rijstkoker!

Vind je de bovenstaande stappen te veel werk? Dan kun je eens overwegen om een rijstkoker aan te schaffen. Een rijstkoker zal stap 2 en 3 voor je doen en daarmee bespaar je werk. Op Asianfoodlovers.nl vind je verschillende rijstkokers, bekijk eens het aanbod en bepaal of je zelf de sushirijst wil koken of dat je het liever laat doen door een machine!

Ik heb de perfecte sushirijst, en nu?

Nu kun je beginnen met het maken van de sushi. Hier heb je weer andere ingrediënten voor nodig, denk bijvoorbeeld aan wasabi, vis en groenten waarmee de rollen gevuld kunnen worden. Er is een sushikit verkrijgbaar waar alle benodigdheden inzitten om een sushirol perfect te kunnen rollen. Daarnaast is het ook leuk om de rol te decoreren met sesamzaad of viseitjes. Vergeet niet de stokjes aan te schaffen waarmee de zelfgemaakte sushi opgegeten moet worden. En om het helemaal af te maken raden wij ook aan om sojasaus, gember en wasabi op tafel te zetten!

Begin met het koken van de perfecte sushirijst, dan zal het maken van de lekkerste sushi’s vanzelf beter gaan!

Reageer over: Weten hoe je de perfecte sushirijst kookt? Lees snel verder!

Menu