Terug naar blog

Een nieuwe wok inbranden: hoe doe ik dat?

donderdag 21 juli 2016 | Geschatte leestijd: 4 minuten

Als je een nieuwe plaatstalen wok aanschaft moet je deze voor het eerste gebruik voorbehandelen. Deze behandeling noemen we ook wel de wok inbranden. Deze wok bevat namelijk geen anti-aanbaklaag. Dat is ook niet wenselijk bij een wok, omdat (teflon) anti-aanbaklagen niet bestand zijn tegen de extreme hitte die een wokpan te verwerken krijgt en los zullen laten tijdens het koken (en dat brengt allerlei giftige stoffen met zich mee). Om roest te voorkomen, worden deze woks door de fabrikant behandeld met een dun laagje olie. Dit laagje olie moet je eerst verwijderen om de wokpan in gebruik te kunnen nemen. Door de wok te reinigen en vervolgens in te branden met (plantaardige) olie wordt er een natuurlijke anti-aanbaklaag gemaakt en herstel je ook het laagje olie waardoor de pan dus niet zal gaan roesten. Deze behandelmethode is alleen noodzakelijk voor plaatstalen woks. Wokpannen met een anti-aanbaklaag, gemaakt van roestvrij staal of van gietijzer hebben dit niet nodig.

 Stap voor stap de wok inbranden

  1. 1.
    Voordat je de wok gaat gebruiken moet je eerst het laagje olie verwijderen wat de fabrikant heeft aangebracht om roest te voorkomen. Verwijder dit laagje olie met water, zeep en een grove borstel of een stukje staalwol. Droog de wok vervolgens goed af.

  2. Plaats de droge wok op een wokbrander op een hoog vuur en draai de wokpan rond zodat elk deel van de pan direct blootgesteld wordt aan het vuur. Je zult zien dat de wokpan langzaam zwart begint te kleuren. Niet schrikken, dit hoort zo!  Als de wok zwart/bruin uitziet, laat je de pan even afkoelen.
  3. Neem nu een stukje keukenpapier met wat olie. Wrijf de pan volledig in met de olie. Het beste kies je hiervoor een olie die bestand is tegen de hoge temperaturen, zoals arachideolie of zonnebloemolie. Let wel op dat je je zelf niet brand als de pan nog te warm is! Je kunt eventueel een serveertang gebruiken om het keukenpapiertje vast te pakken en het zo op die manier in te wrijven.
  4. Zet de pan wederom op hoog vuur en brand de wok nogmaals volledig in, hij zal nu nog donkerder gaan kleuren. Blijf de pan draaien zodat elk deel van de pan goed ingebrand wordt. Als de pan geen houten steel heeft, zorg er dan voor dat je de pan altijd vastpakt met een ovenwant of pannenlap!
  5. Spoel de pan vervolgens nogmaals af, deze keer met alleen wat water. Gebruik wederom een grove borstel of staalwol en maak de pan nog eens goed schoon. Droog de pan vervolgens af met een droge doek of wat keukenpapier. Als het keukenpapier nog vies is na het afdrogen, kun je stap 3 t/m 5 herhalen totdat de pan niet meer afgeeft.
  6. Ten slotte moet je de wok enkel nog afspoelen onder de kraan, drogen en een beetje olie in de wok wrijven voor je hem wegzet.

Onderhoud van de wok

Een goed ingebrande én onderhouden wok zal je leven lang mee gaan. Elke keer als je de wok gebruikt, zal de wok zwarter worden, een betere anti-aanbaklaag krijgen en een lekkerder aroma krijgen. De chinezen noemen dit ook wel Wok-Hei, wat vrij vertaald de ‘Adem van de Wok’ betekent.

Om de wok blijvend goed te onderhouden hoef je hem eigenlijk alleen maar met water uit te spoelen na ieder gebruik (Gebruik geen zeep meer!). Mochten er onverhoopt toch wat etensresten blijven plakken, kun je deze verwijderen met een staalborsteltje en wat water. Droog de pan af en verwarm de wok opnieuw zodat het laatste beetje water verdampt. Wrijf de wok nu weer in met een beetje olie en laat hem afkoelen. Zodra de wok afgekoeld is kun je hem wegzetten.

Mocht de pan onverhoopt toch gaan roesten, geen paniek! Je kunt de roestplekjes simpelweg even wegschuren met een grove spons of staalborstel. Wel moet je dan stap 2 t/m 5 herhalen om de wok opnieuw in te branden.  

Vanaf nu heb je een perfecte wok in je bezit om net als in een echt wokrestaurant je eigen voedzame maaltijden te wokken!

Reageer over: Een nieuwe wok inbranden: hoe doe ik dat?

Menu