Terug naar blog

2021: Het jaar van de Os!

maandag 8 februari 2021 | Geschatte leestijd: 2 minuten

Op 12 februari 2021 start het jaar van de Os! Volgens de Chinese traditie wordt iedereen geboren in één van de 12 dierentekens. Elke 12-jaar keert een dierenteken terug. De laatste generatie Ossen is dus geboren in 2009. Elke cyclus van 12 jaar wordt daarnaast toegekend aan een van de elementen Water, Hout, Vuur, Aarde of Goud (Metaal). Dit jaar staat daarmee in het teken van de Gouden Os!

De Os staat bekend als eerlijk, geduldig, eenvoudig en hardwerkend. De Gouden Os staat daarnaast bekend als iemand die veel geluk zal kennen in zijn leven! Maar hoe worden deze kenmerken nou eigenlijk bepaald? Er zijn diverse zienswijzen op het ontstaan van deze Astrologische kenmerken. Enerzijds heeft het volgens velen te maken met de leer van Feng Shui. Feng Shui gaat over hoe je gevoelens en geluk worden bepaald door energiestromen in je omgeving. Volgens deze leer staan de energiestromen van alles en iedereen om je heen met elkaar in verbindingen en beïnvloeden deze je gemoedstoestand. Anderen kijken weer veel meer naar de stand van diverse hemellichamen zoals manen en sterren en andere atmosferische condities. Er is echter ook een Chinese legende, die wij erg leuk vonden om te vertellen. Dus hieronder een leuk verhaal, over hoe volgens de overlevering de kenmerken van de Os ontstaan zijn!

Legende van de Os!
De Os was een boodschapper van het hemelse paleis. Hij reisde vaak tussen de aarde en het hemelse paleis waar hij samenkwam met de Jade Keizer, de heerser van het hemelse paleis. Op een dag hoorde de keizer de roep van de mensen om het grote stuk nabijgelegen woestijn vruchtbaar te maken door er gras te planten. De keizer gaf de Os de opdracht om het gras te gaan planten. Helaas had de Os het niet goed begrepen en plantte hij veel teveel gras. Bovendien werd de grond helemaal niet vruchtbaar en de boeren konden het zelf niet onderhouden. De Os werd gestraft door de keizer voor zijn fout en werd teruggestuurd naar de aarde om de grond zijn leven lang om te ploegen en het gras op te eten. Door het schuldgevoel bleef de Os onvermoeibaar doorgaan met ploegen en grazen. Zijn ontlasting bleek bovendien de perfecte mest voor de grond en al snel was de grond perfect voor het verbouwen van rijst! De keizer was diep onder de indruk van de Os en gaf hem als beloning een plek in de astrologische dierenriem. Hij eindigde op plek 2, nét achter de rat. In plaats van teleurgesteld te zijn, was de Os blij voor de rat. Zodoende komt de Os aan de persoonskenmerken: eerlijkheid, geduld, hard werken, eenvoudig, opofferingsgezindheid en eerbaar!


Eten tijdens Chinees Nieuwjaar
Chinees nieuwjaar staat, net als Westerse nieuwjaarsvieringen, veel in het teken van familie, gezelligheid en lekker eten. Wil jij ook Chinees Nieuwjaar vieren? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van Hot Pot. Lekker traditioneel met zijn allen hot potten / Chinees fondueën!

Reageer over: 2021: Het jaar van de Os!

Menu