Waarom een rijstkoker zo handig is!

Rijst perfect koken is een ware kunst die niet altijd voor iedereen is weggelegd. Voor een eenvoudige, snelle en perfecte rijst maaltijd is de rijstkoker dan ook een echte uitkomst. Geen aangebrande rijst, vieze geur of pannen meer die weg gegooid kunnen worden. Een rijstkoker neemt zijn taak erg serieus en deze hoef je niet in de gaten te houden. Het werk wordt zo voor je gedaan. Ontdek nu de voordelen van een rijstkoker en verbreed je wereld van rijstgerechten.

Wat kan er in een rijstkoker?

De naam rijstkoker is een beetje misleidend, omdat je er naast rijst nog veel andere maaltijden in klaar kunt maken. De rijstkoker is een handig hulpmiddel bij het klaarmaken van de volgende gerechten:

  • Rijst, pasta, noedels (eigenlijk alle granen)
  • Stoommaaltijden (wanneer je een rijstkoker met stoommandje hebt)
  • Soepen
  • Verschillende soorten vlees (zoals vis, of kip)
  • Heerlijke groente
  • Gerechten met eieren
  • Stoofschotels

Hoe werkt een rijstkoker?

Een rijstkoker is erg gebruisvriendelijk en in acht eenvoudige stappen kook jij de perfecte rijst in verschillende rijst recepten.

  • Stap 1: Kies je rijstsoort en indien nodig was of zeef je de rijst tot het naar wens is. Dit wordt vaak gedaan om resten van pesticiden of andere vervuiling af te spoelen.


 

  • Stap 2: Meet de rijst af (vaak met een kopje) en doe de gewenste hoeveelheid in de rijstkoker. Een kopje ongekookte rijst staat gelijk aan 240 ml en levert je uiteindelijk ongeveer drie kopjes (720 ml) gekookte rijst op.


 

  • Stap 3: Meet het water af en voeg de hoeveelheid toe aan de rijst in de rijstkoker. De hoeveelheid water die je gebruikt hangt volledig af van de rijstsoort die je hebt gekozen en aan hoe vochtig je de rijst graag wil hebben. Richtlijnen hiervoor vind je op de verpakking van de gekozen rijst.


 

  • Stap 4: Om de kooktijd van de rijst te verkorten, kun je de rijst in de afgemeten hoeveelheid water laten weken voor 30 minuten. Voor het beste resultaat laat je de rijst weken op kamertemperatuur. Deze handeling is bij een rijstkoker niet verplicht, maar optioneel om de kooktijd te verkorten of de rijst wat plakkeriger te maken.


 

  • Stap 5: Deze stap is wederom ook optioneel. Voordat de rijstkoker wordt aangezet kun je de rijst in de koker al op smaak brengen. Zo kun je er zout of kruiden aan toevoegen, zodat deze goed intrekken tijdens het koken van de rijst.


 

  • Stap 6: Ontdek de verschillende opties van je rijstkoker. Er zijn veel verschillende soorten rijstkokers met allemaal verschillende handige functies. Echter bestaan er ook rijstkokers met alleen een simpele aan- en uitknop. Om het meeste uit je rijstkoker te halen, ontdek je welke functies het beste passen bij het gerecht wat je gaat maken.


 

  • Stap 7: Nu zijn we daadwerkelijk aangekomen bij het koken van de rijst. Belangrijk bij het kookproces is dat de deksel op de rijstkoker blijft zitten. De stoom die binnen de rijstkoker ontstaat, is namelijk van belang bij het kookproces en de stoom moet dan tijdens het koken ook niet uit de pan ontsnappen. Wanneer de rijst klaar is, zal de rijstkoker automatisch afslaan en verder gaan met het warm houden van de zonet gekookte rijst.


 

  • Stap 8: Optioneel kun je de rijst nog 10 tot 15 minuten laten nastomen, maar dit is niet verplicht. Je kunt de rijst zo uit de rijstkoker opscheppen en serveren in de meest heerlijke gerechten!

Alle voordelen op een rij

Nu het duidelijk is waarom de rijstkoker een zeer gebruiksvriendelijk apparaat is voor in je keuken, zetten we hieronder alle voordelen van een rijstkoker voor je op een rij.

  • Je maakt altijd de perfecte rijst klaar,
  • Voor iedere maaltijd is veel minder vet nodig.
  • Iedere rijstsoort kan gebruikt worden in een rijstkoker.
  • Rijst koekt nooit meer aan
  • Door de automatisch timer kookt de rijst niet over.
  • Je hoeft de rijst niet in de gaten te houden.
  • De rijst hoeft niet afgegoten te worden.
  • Na het koken van de rijst wordt de rijst door de rijstkoker warm gehouden.