Maak kennis met de verschillende soorten chilsaus

Chilisaus is een product wat niet enkel in Azië veel wordt gegeten, ook hier in Nederland is chilisaus een populair sausje. We eten het bij de loempia, als dipsaus bij de chips en we gebruiken het als ingrediënt voor bijvoorbeeld een marinade. Chilisaus is onmisbaar ook hier in de Nederlandse keuken en daarom is het wellicht leuk om wat meer te weten te komen over chilisaus. Ook al pak je meestal dezelfde chilisaus in de supermarkt, chilisaus is er in enorm veel verschillende soorten en smaken. Lees snel verder en ontdek!

Chilisaus: populair in Azië, Nederland maar ook in Amerika!

Chilisaus is, wat het woord eigenlijk al aanduidt, gemaakt van chilipepers. Daarnaast worden er suikers en azijn toegevoegd voor de stroperigheid en de houdbaarheid van de chilisaus. Chilisaus wordt veelal gebruikt in de Thaise en Chinese keuken, maar ook in de andere Aziatische keukens zal je snel chilisaus treffen. Niet alleen in Azië en bij ons in Nederland is chilisaus enorm bekend, ook in Noord- en Zuid-Amerika zijn de verschillende soorten chilisauzen enorm populair. Hier worden de lekkerste gerechten bereidt met chilisaus. In Nederland is de ‘sweet chilli’ het meest populair, we gebruiken het bij veel snacks als dipsaus.

Ontdek de verschillende soorten

Dat er enorm veel soorten chilisauzen bestaan dat is inmiddels wel duidelijk. Maar welke bestaan er allemaal? En in welke mate zijn deze verschillende soorten pittig? Zoals al genoemd, is de zoete chilisaus het meest populair hier in Nederland. Deze kennen we wellicht allemaal en er zal dan ook nader ingegaan worden op de chilisauzen die nog niet erg bekend zijn:

  • Sriracha saus: deze chilisaus maakt zijn opkomst hier in Nederland. Dit is een Thaise saus en is behoorlijk pittig. In Thailand wordt het gebruikt als dipsaus voor seafood, maar in Amerika wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor op hamburgers, pizza’s en hotdogs. Bekende merken Sriracha saus zijn, Flying Goose en Rooster. Deze merken kun je vinden in de toko of gewoon eenvoudig online op Asianfoodlovers.nl bijvoorbeeld!
  • Chilibonensaus: dit is een soort chilipasta die wordt gemaakt door chilipepers, zout en tuinbonen. In Azië wordt de chilibonensaus niet rauw gegeten, maar de verwesterde varianten van het merk Lee Kum Kee zijn wél rauw te eten. Chilibonensaus is qua smaak vergelijkbaar met sambal, maar is een tikkeltje zouter.
  • Groene chilisaus: ooit groene chilisaus gezien? Het bestaat écht en is nog lekker ook. Groene chilisaus is gemaakt om te gebruiken voor zeevruchten- en visgerechten. Groene chilisaus heeft een fruitige zoete, maar ook scherpe smaak en past dus uitstekend bij vis en zeevruchten.

Op deze verschillende chilisauzen zijn nog enorm veel varianten verkrijgbaar. Zo is er bijvoorbeeld zoete chilisaus met een extra toevoeging van knoflook, of groene chilisaus met citroengras. De verschillende chilisauzen zijn geschikt voor verschillende recepten en gerechten, bekijk goed welke chilisaus jij nodig hebt!

Chilisaus zelf maken

Het kopen van chilisaus is natuurlijk het allermakkelijkste, maar als je een kookliefhebber bent, dan is het wellicht ook een leuk idee om chilisaus eens zelf te maken. Het is relatief eenvoudig en super lekker! Wat je nodig hebt om zelf chilisaus te maken is: rode pepers, knoflook, water, rijstazijn, zout en maizena. We leggen in stappen uit hoe je chilisaus zelf maakt:

  • 1. Doe in een steelpannetje alle ingrediënten die hierboven zijn benoemd, behalve de maizena.
  • 2. Breng het aan de kook. Wanneer het mengsel kookt, kan het vuur lager en moet het nog 5 minuten zacht door pruttelen.
  • 3. Pak een klein kommetje en roer de maizena los met wat water en voeg dit dan toe aan de chilisaus tot het mengsel wat dikker wordt.
  • 4. Laat het hierna nog een minuut door pruttelen op laag vuur.

Dan is je eigen gemaakte chilisaus klaar voor gebruik. Niet meteen gebruiken? Giet de saus in een afsluitbare pot en bewaar het!

Receptideeën met chilisaus

Chilisaus wordt dus naast dipsaus ook gebruikt voor verschillende recepten en gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens de kruidige chilikip in een heerlijk pitabroodje. Hiervoor moet de kip gebakken worden in onder andere 3 eetlepels sweet chilisaus. De kip krijgt hierdoor een overheerlijke smaak, smullen maar! Ook in gerechten zoals pittige noedels wordt chilisaus gebruikt. Kijk voor ideeën op de receptenpagina van Asianfoodlovers.nl en proef de Aziatische keuken!

Probeer de verschillende chilisauzen eens uit in verschillende gerechten en proef de Aziatische sferen!