Zo wordt kroepoek gemaakt

Kroepoek een bekende snack voor de Nederlanders

Veel Nederlanders eten bij Aziatische gerechten kroepoek. Kroepoek is dan ook een algemene bekende snack voor bij het avondeten. Denk bijvoorbeeld aan kroepoek bij de nasi of bami, of kroepoek bij andere rijstgerechten. En dan hebben we het nog niet gehad over de lange reep kroepoek die je bij de afhaalchinees krijgt. Nederlanders zijn dol op kroepoek, maar hoe komt dat nou? En wat weten we eigenlijk allemaal over kroepoek? Waar wordt kroepoek bijvoorbeeld van gemaakt? Lees snel verder en kom achter alle feitjes en weetjes over kroepoek.

Kroepoek oftewel de ‘krp-krp’ snack

Kroepoek komt oorspronkelijk uit de Indonesische keuken. In Indonesië kent men wel tientallen of honderdtallen soorten kroepoek. Daarbij wordt in Indonesië elke snack die kraakt als ‘krp-krp’ kroepoek genoemd. Maar de meest bekende kroepoek die hier in Nederland gegeten wordt is de garnalen kroepoek. Deze vind je ook in allerlei verschillende soorten in de supermarkt. De afgelopen 30 jaar zijn we met z’n alle flink wat meer kroepoek gaan eten en dat is dan ook terug te zien in de supermarkt. Als je voor het rek staat zijn er veel verschillende smaken verkrijgbaar van verschillende merken, zo heeft ieder wel een favoriete kroepoek smaak!

Het geheime recept van kroepoek

We eten het allemaal, maar toch weten maar weinig mensen waar kroepoek precies van gemaakt wordt en wat ze nu eigenlijk aan het eten zijn. Er zijn verschillende soorten kroepoek, maar de meest bekende is de ‘naturel kroepoek’. De meeste kroepoek wordt van vis gemaakt en dan vooral van garanalen. Eerst wordt de vis gedroogd en fijngemalen zodat er vismeel ontstaat. Het vismeel wordt gemengd met tapiocameel en daar wordt deeg van gemaakt. Tapioca is een bindmiddel wat er voor zal zorgen dat het deeg niet uit elkaar valt. Van het deeg wat er dan gemaakt is wordt brood gemaakt en dat wordt weer in dunne plakjes gesneden. Deze dunne plakjes worden gedroogd en wanneer ze droog zijn worden ze gefrituurd. Wanneer ze uit de frituur worden gehaald is het al de echte kroepoek. Zo’n simpele koek is het dus, probeer het zelf thuis eens te maken zodat je echte zelfgemaakte verse kroepoek kan serveren bij het aller lekkerste Aziatische gerecht!

Kant en klare kroepoek VS. rauwe kroepoek

Kroepoek kun je natuurlijk gewoon kant en klaar in de supermarkt of online kopen, maar ben je ook al bekend met rauwe kroepoek? Rauwe kroepoek moet je zelf nog bakken in olie en kun je dus vers serveren. Dat is zeker eens de moeite waard om te proberen. Heb je daar geen zin in? Dan kun je natuurlijk kant en klare kroepoek kopen. Wil je eens wat anders proberen als de naturel kroepoek? Probeer dan eens andere smaken kroepoek uit. Zo kun je bijvoorbeeld bamboe kroepoek, chili kroepoek of knoflook & peper kroepoek uitproberen. Deze verschillende smaken komen weer bij verschillende gerechten goed tot z’n recht.