Alles wat je wil weten over dumplings en dimsum

Everything you need to know about dumplings

Dumplings - what's not to love about it. Not so surprising of course that this delicious morsel, dish, snack, breakfast(!) got its own holiday on Sept. 26. Happy Dumpling Day!

But, what exactly are dumplings? And what is the difference between dumplings and dimsum? We explain it all to you in this blog. Reading is at your own risk, by the way, because after this you'll feel like having a table for dumplings anyway! Let's go!

Dumplings, what is it anyway?


Dumplings is the name for the small dough packets, often filled with shrimp, chicken or pork or vegetables. They are served steamed, boiled or fried with a dipping sauce or, for example, in a soup. Wonton soup is a good example. By the way, did you know that Ravioli is actually also and dumpling? Do the math: dough packet with filling. But of course we are not called Italiann Food Lovers, so back to our story... In many Asian countries dumplings are eaten as a side dish, main meal and especially often as breakfast. Special huh! By the way, we could get used to that, we have to admit. Dumplings all day, every day!

In different countries, the same dumplings are written and pronounced differently, so don't let this confuse you.

The most famous dumplings are:

  • Shao Mai: a dumpling with pork and shrimp. This dumpling is often open at the top. The dough is slightly thicker and not transparent.
  • Har Kau: also Harkau is a dumpling with pork and shrimp wrapped in a nicely shaped package. The dough of this dumpling is often a little transparent.
  • Wonton: this dumpling is filled with different types of filling. It can contain fish or pork, or a combination of these. Vegetables are also a popular filling for this dough ball. Sometimes Wontons are even filled with soup, other times you will find them actually in your soup.
  • Hsiao Long Pao: is a bread dough-like dumpling filled with pork or vegetables. The dough is slightly thicker than other dumplings
  • Gyoza: is a dumpling shaped like half a moon and can be filled in different ways. This dumpling has the most preparation methods and is also a well-known potsticker.
  • A potsticker is a dumpling cooked in a pan whose water has evaporated. The dumpling sticks to the edge of the wok pan and is therefore also baked on. So you get a steamed dumpling with a crispy side. YUMMY!

So...what is the difference between dumplings and dim sum?


Actually, it's very simple. A dumpling is a dimsum, but not all dimsum is a dumpling! Get it?

dimsum is the name of a way of eating, or eating and sharing all small bites. These can be dumplings, but also, for example, marinated pak choi, sticky rice leaves or bamboo shoots. You can compare it to antipasti (to stay in the Italian comparisons) or tapas. Dumplings are the stuffed dough balls you can eat during dim summing. See, you can also make dim summing into a verb - Dumplings sounds a little weird, doesn't it?

What do you eat with dumplings?


In our opinion, dumplings are tastiest as part of DimSum, so with several other small dishes. But of course you want a nice sauce to go with it for dipping. We give you our favorites;

  • Soy sauce
  • Crispy chili oil
  • Hoisin sauce
  • Sweet chili sauce

Of course, you can also make your own dip sauce by, for example, mixing soy sauce with sesame oil and a little oyster sauce. 

You can easily order the dumplings in our webshop. So get your steamer basket ready and enjoy.

Do you really want to make it a fun day and activity? Then try making dumplings yourself! Great fun and much appreciated work!

Dumpling Day

Dumplings – what is not to love about it. Niet zo heel vreemd natuurlijk dat dit heerlijke hapje, gerechtje, snackje, ontbijt(!) een eigen feestdag heeft gekregen op 26 september. Happy Dumpling Day!

Maar, wat zijn dumplings nu eigenlijk? En wat is het verschil tussen dumplings en dimsum? Wij leggen het je allemaal uit in dit blog. Lezen is overigens op eigen risico, want hierna heb je sowieso zin in een tafel voor dumplings! Let’s go!

 

Dumplings, wat is het nu eigenlijk?

Dumplings is de benaming voor de kleine deegpakketjes, vaak gevuld met garnalen, kip of varkensvlees of groentes. Ze worden gestoomd, gekookt of gefrituurd gerserveerd met een dipsaus óf bijvoorbeeld in een soep. Wontonsoep is hier een mooi voorbeeld van. Wist je overigens dat Ravioli eigenlijk ook en dumpling is? Reken maar uit: deegpakketje met vulling. Maar we heten natuurlijk niet Italiann Food Lovers, dus terug naar ons verhaal… In veel Aziatische landen worden dumplings gegeten als bijgerecht, hoofdmaaltijd en vooral ook vaak als ontbijt. Bijzonder he! Wij zouden daar overigens wel aan kunnen wennen, moeten we toegeven. Dumplings all day, every day!

In de verschillende landen hebben dezelfde dumplings net een andere manier van schrijven en uitspreken, laat je hier dus niet door verwarren.

De meest bekende dumplings zijn:

  • Shao Mai: een dumpling met varkensvlees en garnalen. Deze dumpling is vaak open aan de bovenkant. Het deeg is iets dikker en niet transparant.
  • Har Kau: ook Harkau is een dumpling met varkensvlees en garnalen verpakt in een mooi gevorm pakketje. Het deeg van deze dumpling is vaak een beetje transparant.
  • Wonton: deze dumpling wordt gevuld met verschillende soorten vulling. Deze kan vis bevatten of varkensvlees, of een combinatie hiervan. Ook groentes zijn een geliefde vulling voor dit deegballetje. Soms worden Wontons zelfs met soep gevuld, een andere keer vind je ze juist in je soep.
  • Hsiao Long Pao: is een brooddeegachtige dumpling gevuld met varkensvlees of groentes. Het deeg is iets dikker dan andere dumplings
  • Gyoza: is een dumpling is de vorm van een half maantje en kunnen op verchillende manieren gevuld worden. Deze dumpling kent de meeste bereidingswijzen en is ook een bekende potsticker.

Een potsticker is een dumpling die gekookt is in een pan waarvan het water is verdampt. De dumpling blijft aan de rand van de wokpan kleven en wordt daarom ook nog eens aangebakken. Zo krijg je een gestoomde dumpling met een krokant kantje. LEKKER!

 

Maar..Wat is dan het verschil tussen dumplings en dimsum?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Een dumpling is een dimsum, maar niet alle dimsum is een dumpling! Get it?

dimsum is de benaming van een manier van eten, oftewel allemaal kleine hapjes eten en delen. Dit kunnen dumplings zijn, maar bijvoorbeeld ook gemarineerde Paksoi, kleefrijstbladeren of bamboescheuten. Je kunt het vergelijken met antipasti (om in de Italiaanse vergelijkingen te blijven) of tapas. Dumplings zijn de gevulde deegballetjes die je tijdens het dimsummen kunt eten. Kijk, van dimsummen kun je ook een werkwoord maken – Dumplingen klinkt een beetje raar, niet?

dumplings dumplings

 

Wat eet je bij Dumplings?

Naar onze mening zijn dumplings het lekkerst als onderdeel van DimSum, dus met verschillende andere kleine gerechtjes. Maar je wilt er natuurlijk een lekker sausje bij om te kunnen dippen. Wij geven je onze favorieten;

  • Sojasaus
  • Crispy chili oil
  • Hoisin saus
  • Zoete chilisaus

Natuurlijk kun je ook lekker zelf aan de slag met de dipsaus door bijvoorbeeld sojasaus met sesamolie en een beetje oestersaus te mengen. Of probeer eens dit recept!

 

Je bestelt de dumplings heel eenvoudig via onze webshop. Dus zet je stoommandje maar alvast klaar en genieten maar.

Wil je er echt een leuke dag en activiteit van maken? Probeer dan zelf eens dumplings te maken! Heel leuk en zeer gewaardeerd werkje!