Maak jij al gebruik van een vijzel? Lees er hier alles over!

Je hebt vast en zeker wel eens van een vijzel gehoord. Maar wat is nou precies een vijzel, waarom is het een echte musthave voor in je keuken en het allerbelangrijkste: hoe gebruik je een vijzel? In dit blog lees je alles wat je moet weten over een vijzel en kun je daarna direct aan de slag met het bereiden van de lekkerste Aziatische gerechten met behulp van een vijzel!

Vijzel oftewel een vermaler

Een vijzel is een soort kom met een stamper waarmee je kunt ingredienten kunt vermalen en vermengen. Dit keukengereedschap wordt vaak gebruikt om verschillende kruiden mee fijn te malen, voor verder gebruik in soepen, sauzen en bijvoorbeeld marinades. Dat komt zeker handig van pas in een tal van Aziatische recepten, omdat ook in Azië veelal gebruik wordt gemaakt van verschillende kruiden. Een vijzel wordt gemaakt van hard materiaal zoals metaal, aardewerk, graniet of kristal en is vaak ruw aan de binnenkant. Deze ruwe binnenkant heeft de functie dat de kruiden zich niet verplaatsen in de kom, maar ook daadwerkelijk vermalen kunnen worden.

Een vijzel: dé musthave voor in de keuken

Dat een vijzel een echte musthave is voor in de keuken heeft een aantal redenen. Als eerste is hij multifunctioneel. Zo kun je er niet alleen kruides mee vermalen en vermengen, je kunt ook verschillende verse kruiden en specerijen vermalen tot een pasta. Het zelf maken van guacamole of pesto wordt hierdoor heel eenvoudig. Daarnaast haalt een vijzel alle smaak uit de verse kruiden die je gebruikt naar boven en geeft het dus nóg meer smaak aan het gerecht. Houdt er wel rekening mee dat het kracht kost om met een vijzel aan de slag te gaan, het malen van kruiden met een staafmixer is eenvoudiger, maar daarentegen gaat de smaak van de kruiden hiermee wel verloren.

Het gebruiksklaar maken van een vijzel

Voordat je aan de slag gaat met een vijzel is het belangrijk om deze eerst gebruiksklaar te maken. Als u de volgende stappen doorloopt bent u helemaal klaar voor het gebruik van een vijzel:

  • 1. Als eerste raden wij aan om een klein beetje droge witte rijst te nemen en deze in de vijzel te doen. Plet de rijst helemaal fijn door met de stamper te stampen, draaien en te schaven. Flink wat kracht zetten is hierbij belangrijk!
  • 2. Wanneer de rijst helemaal fjingemalen is tot een witte poeder dan is stap 1 voltooid en kun je verder met stap 2. Stap 2 houdt in dat je de vijzel spoelt onder lauwwarm water.
  • 3. Droog hierna de vijzel goed af en doe een beetje droge kokosrasp of wat pinda’s in de vijzel.
  • 4. Als de kokosrasp of de pinda’s aan de binnenkant van de vijzel blijft plakken dan is stap 3 voltooid en kun je verder naar stap 4. Stap 4 houdt in dat je door moet draien met de stamper tot overal een laagje kokos of pinda zit. Laat dit een paar uur staan zodat de olie van de kokos of pinda in de vijzel trekt.
  • 5. Spoel daarna de vijzel af met lauwwarm water en maak hem droog. De vijzel is nu klaar voor gebruik!

Voor welke recepten wordt een vijzel gebruikt?

Voor welke recepten heb je zo’n vijzel nou eigenlijk nodig? Voor veel recepten kun je een vijzel gebruiken, omdat in veel recepten kruiden zitten verwerkt. Maar specifieke Aziatische recepten waar je toch echt een vijzel nodig hebt zijn bijvoorbeeld Penang Curry of Thaise curry soep. Maar niet alleen is de vijzel handig voor Aziatische gerechten, je kan er ook zelf mosterd mee maken bijvoorbeeld!

Haal snel een vijzel in huis en probeer zelf kruiden en specerijen te malen en te mengen en zet de lekkerste Aziatische of andere gerechten op tafel!