Chili olie
Spicy, smaakvolle olie
China
- Hoofdgerecht
- 4 personen
- 20
Hou je ook zo van chili olie? Heerlijk, bij dumplings, noedels, nasi, dim sum en ga zo maar door! Je kunt het overal bij gebruiken. Loopt het water je al in de mond? Maak nu je eigen chili olie!
Ingrediënten
3 teentjes Knoflook
Gember, 2 plakjes
240 ml Zonnebloemolie
Bosje lente-ui
Bereidingswijze voor Chili olie
- Verhit een 1 el olie in de pan en roer er de gedroogde chili door op laag vuur. Zorg dat de chili niet verbrandt en een bittere geur afgeeft. Roerbak met een spatel, geen haast, de kleur verandert van licht naar donker en u ruikt ook een zeer geurige pepersmaak. Zet de geroerbakte chilipepers aan de kant en laat het afkoelen.
- Hak de knoflook en gember fijn.
- Stamp de chilipepers in een vijzel. Zorg ervoor dat het niet helemaal fijn is gestampt.
- Doe de gestampte pepers in een hittebestendige kom en voeg hier de knoflook, gember, komijnpoeder, witte peper, witte sesamzaadjes en een scheutje sojasaus toe.
- Verhit de olie samen met de steranijs, laurierblaadjes, en het witte gedeelte van de lente-ui totdat dit een beetje bruin wordt. Zeef dan de olie of haal de ingrediënten eruit.
- Giet dan beetje bij beetje de hete olie over het chilipeper mengsel en je hebt je zelfgemaakte chili olie.
Serveertip
Bewaar de chili olie in de koelkast of een donkere plek, en deze is minimaal een jaar houdbaar.