Maki-Sushi
Deze sushi wordt met zeewier opgerold
Japan
- Hoofdgerecht
- 4 personen
- 30
- Mild
De Maki-Sushi ontwikkelde zich in Osaka tijdens de Keizer-Meij periode rond 1868. Maki betekent inpakken. In het midden van een laagje rijst zit een vulling van komkommer, vis of een ander ingrediënt. Deze sushi wordt met zeewier opgerold.
Ingrediënten
50 g Verse zalm of verse tonijn
1 Komkommer of avocado of zongedroogde tomaat met basilicum
Bereidingswijze voor Maki-Sushi
- Was de rijst twee tot drie maal in een zeef met koud water totdat het water helder is. Laat vervolgens circa 15 minuten uitlekken.
- Kook de rijst in een rijstkoker of kook de uitgelekte rijst in een grote pan met 650 ml water. Indien je de pan gebruikt, zorg dan dat de rijst aan de kook raakt. Draai vervolgens het vuur laag en plaats de deksel op de pan. laat het rustig doorkoken, totdat de rijst al het water heeft opgenomen. Tenslotte laat je de rijst nog 15 minuten nagaren met een gesloten deksel.
- Schep de warme, gegaarde rijst over in een ruime kom van ongelakt hout of aardewerk. Voeg vervolgens sushi azijn toe.
- Breng de rijst goed op smaak met de sushi-azijn en roer met een houten spatel voorzichtig door. Probeer hierbij de rijstkorrel niet te kneuzen. Laat de rijst snel afkoelen onder een schone natte theedoek en laat hem 5-10 minuten staan.
- Snijd de visfilet met een zeer scherp mes in reepjes van ongeveer 5 cm lang en 1,5 cm breed.
- Was de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en verwijder zo nodig met een theelepel de zaadlijst. Snijd de komkommer vervolgens in reepjes van ongeveer 5 cm lang en 1,5 cm breed. Schil de avocado en snijd ook deze in repen.
- Neem een vel nori en knip dit met een keukenschaar op 1/3 van de breedte doormidden. Leg 2/3 van het nori vel in de breedte op een bamboematje.
- Bevochtig de handen en spreid een laag sushirijst van 80 g ongeveer 0,5 cm dik op het nori vel en laat aan de bovenkant 1 cm van de nori vrij. Druk de rijst plat zodat deze egaal op het nori vel ligt.
- Neem een beetje wasabi op je vinger en verdeel dit over de rijst.
- Leg een reepje tonijn, zalm of groente in het midden van de rijst.
- Maak nu een rol met behulp van het bamboematje. Vouw het gedeelte van het nori vel waar de rijst op ligt. knijp goed dicht en rol dan het geheel stevig op. Flink aandrukken, maar niet plat duwen! Als de rol niet uit zichzelf plakt, druppel dan wat water langs de rand van het nori vel.1
- Verwijder het bamboematje, snijd de rol in 8 gelijke stukken.
Serveertip
Leg de maki-sushi op een schaal of bord en maak er een mooie compositie van met een garnituur van zoetzure gember, bolletjes wasabi en een beetje soasaus