Okonomiyaki
Japanse pannenkoek
Japan
- Hoofdgerecht
- 2 personen
- 30
- Mild
Okonomiyaki, de Japanse pannenkoek. Anders dan de Nederlandse pannenkoek is de okonomiyaki een hartige pannenkoek. De naam is afgeleid van het woord okonomi, wat betekent "hoe je wilt" of "wat je lekker vindt", en yaki betekent "gekookt". Dus je zou eigenlijk erin kunnen doen wat je wil of wat je lekker vindt.
Ingrediënten
4 el Ketchup
0.5 el Worcestershiresaus
0.25 tl Mosterd
1 tl Suiker
100 g Meel
100 ml Groentebouillon
2 Eieren
Snufje zout
3 Lente-ui
150 g Witte kool
4 plakjes spek
Japanse mayonaise naar smaak.
Bereidingswijze voor Okonomiyaki
- We beginnen met de saus voor de okonomiyaki. Breng de ketchup, worchestershiresaus, mosterd, mirin, suiker en sojasaus in een pannetje aan de kook. Laat het dan 2 tot 3 minuutjes pruttelen op laag vuur en de saus is klaar. Zet deze aan de kant totdat de pannenkoek klaar is.
- Ga dan verder met de pannenkoek. Kluts de eieren en voeg de bloem en bouillon toe. Voeg dan de witte kool, fijn gehakte lente-ui(hou wat over voor garnering), panko en een snufje zout toe. Is het beslag iets te 'waterig', voeg dan wat panko of bloem toe. Als het beslag te dik is kun je wat bouillon toevoegen.
- Verhit in een koekenpan op middelhoog vuur wat rijstolie. Giet het beslag voor de okonomiyaki in de pan zoals bij 'gewone pannenkoeken'.
- Leg de plakjes bacon er bovenop en dek de pan af af met een deksel. Laat ongeveer drie minuten bakken op middelhoog vuur. Zodra de pannenkoek goudbruin is aan de onderkant kun je deze draaien en weer 3 minuten bakken.
- Zodra de pannenkoek klaar is leg je deze op een bord en giet je saus er mooi in streepjes overheen. Doe hetzelfde met de Japanse mayonaise en garneer met wat lente-ui.