Kimchi

Kimchi met toegankelijke ingredienten

Korea

Kimchi
  • Bijgerecht
  • Voor een grote groep
  • 150
  • Pittig
Kimchi

Ingrediënten

36 gram grof zeezout

1 eetlepel bruine (basterd)suiker

1,5 kg chinese kool

200 g radijsjes in plakjes

2 (geraspte) winterpenen

8-10 lente-uien in ringen

12 tenen knoflook

1 theelepel gember

0,5 ui

0,5 appel

Bereidingswijze voor Kimchi

  1. Snijd de Chinese kool over de lengte in vieren en snijd de harde binnenkant er uit. Snijd de kwarten in stukken van ongeveer 2 centimeter.
  2. Neem een grote kom (of maak je wasbak goed schoon) en doe daarin de stukken kool met 36 gram grof zeezout. Masseer het zout goed in de kool en laat 2 uur staan. Roer wel elke 30 min goed door zodat het zout goed door de kool verdeeld blijft.
  3. Rasp de wortelen en snijd de radijsjes in dunne plakjes. Snijd de lente uien in ringen.
  4. Doe daarna 200 ml koud water in een pannetje, zet op het vuur en doe hierbij een eetlepel kleefrijstmeel en een eetlepel bruine suiker. Roer de klontjes eruit met een garde terwijl het papje opwarmt. Laat een tijdje pruttelen totdat het wat dikker is geworden.
  5. Als het papje wat dikker is geworden doe je het goedje in een losse kom en laat afkoelen.
  6. Doe de 12 tenen knoflook, 1 theelepel gember, 0,5 ui, 0,5 appel (zonder schil of kroos), 60 ml vissaus en 1 theelepel tiny shrimp in een blender. Blend tot een gladde massa en voeg bij het afgekoelde rijstmeel papje. Roer goed door elkaar.
  7. Voeg 1 kopje gochugaru bij de gladde massa die je net gemaakt hebt. Als je wil kun je dit even proeven met een stukje kool. Pittiger? Voeg meer gochugaru toe. Zouter? Voeg dan wat vissaus of zout toe.
  8. Smaakt de massa goed, voeg dan de gochugaru massa bij de fijngesneden wortel, radijs en lente ui. Roer goed door elkaar.
  9. Wanneer de kool zo’n 2 uur in het zout heeft gelegen, was je de kool goed zodat het meeste zout weggewassen is. Laat uitlekken en voeg de gochugaru-groente mix bij de kool. Kneed alles goed door elkaar (doe plastic handschoentjes aan als je deze in huis hebt).
  10. Je zult ongeveer iets meer dan 2 ‘’liter’’ kimchi maken. Wij zelf namen twee literse conservenpotten en een extra potje waar bijvoorbeeld augurken in hebben gezeten. Je kunt natuurlijk ook meerdere kleine potten nemen. Vul de potten met de kimchi. Druk de kimchi goed aan. Maak de randen van de potten goed schoon en draai de deksel er op.
  11. Laat de potten zo’n 2 á 3 dagen op kamertemperatuur staan zodat de kimchi kan fermenteren. Maak wel iedere dag de potten even open zodat de druk van de lucht er vanaf kan. Na een aantal dagen kunnen de potten in de koelkast om het fermentatieproces te vertragen. Vanaf nu kan de kimchi gegeten worden (al vinden wij het moeilijk om er in de eerste dagen vanaf te blijven). De komende maanden zal de kimchi steeds zuurder worden (maar nog steeds goed blijven).
Recept idee.png

Recept idee.png Serveertip

Druk de kimchi goed plat met een lepel iedere keer als je wat kimchi gepakt hebt. Op die manier kan er minder lucht bij en zal de kimchi langer goed blijven en mooi verder fermenteren.

Wat eet jij deze week?

Bekijk alle recepten >
  • Hoofdgerecht
  • 1 persoon
  • 5
Homemade instant noodles
  • Hoofdgerecht
  • 1 persoon
  • 5
Instant Noodles upgrade
  • Hoofdgerecht
  • 1 persoon
  • 5
Romige Ramen soep
  • Hoofdgerecht
  • 8 personen
  • 45
Authentieke bami goreng

Schrijf je nu in voor onze Asian Love Letters

Nieuwsbrief inschrijven - kopie.png
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief!

Birthday Als welkomstgeschenk, geven wij je €5 korting op je eerstvolgende bestelling!

Loyalty Blijf als eerste op de hoogte van onze laatste deals en nieuwtjes.

Gebruik een geldig e-mailadres.

Er ging iets mis bij de inschrijving voor de Asian Love Letter, probeer het opnieuw.