pepesan Ikan
Met een Surinaamse Twist
Suriname
- Hoofdgerecht
- 4 personen
- 45
- Medium
Pepesan Ikan is van oorsprong een Indonesisch gerecht. Priya heeft een recept geschreven van de Pepesan Ikan met een Surinaamse twist. De gerookte makreel in combinatie met de kruiden en pittigheid is verrassend lekker!
Ingrediënten
2 gerookte Makrelen
1 Ui
3 tenen Knoflook
1 el Azijn
2 el Zonnebloemolie
paar takjes Selderij
Bereidingswijze voor pepesan Ikan
- Maak de makrelen schoon. Je start met het afsnijden van de kop en staart. Ook de vinnen verwijder je. Ververolgens ontgraat je de vis. Dit doe je door de makreel aan de onderkant te openen. Meestal is dit al open gesneden. Verwijder de graat voorzichtig en voel goed na of er nog graten inzitten. Vouw de makreel weer dicht en snijd de makreel in 4 of 5 gelijke delen. Leg de makreel in een ovenschaal.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snipper de ui en hak knoflook fijn. Bak de uien en knoflook in zonnebloemolie tot ze glazig zijn.
- Hak ondertussen de chilipeper fijn en bak mee. Wil je het gerecht niet té pittig maken, verwijder de zaadjes van de chilipeper of voeg er maar 1 toe.
- Meng in een kleine kom de gember en kurkuma poeder met 250 ml water. Giet het mengsel bij de uien en knoflook en voeg dgarnalenpasta toe.
- Doe dan de ketjap manis en limoenbladeren toe en roer het geheel goed. Laat ongeveer 3 minuten sudderen.
- Zet het vuur uit en schep het kruidenmengsel over de makrelen. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Doe de schaal 20 minuten in de oven. Daarna haal je de folie eraf en bak je het nog 5 minuten zonder folie.
- Hak de selderij fijn. Voor het serveren haal je de limoenbladeren eruit. Strooi de selderij erover.
Serveertip
Serveer met witte rijst